Menu Zavřít

Film: Šéfové na zabití

15. 8. 2011
Autor: profit

Z továrny na sny bratří Warnerů vypadla po delší době kvalitnější komedie s opravdu hvězdným obsazením. Porušuje sice všechna pravidla uvěřitelnosti, neobsahuje romantiku a je ostře vulgární, ale neskutečně vtipná.

Foto:  New Line Cinema

Dobří tvůrci znají svoje diváky stejně jako dobrá kartářka. Také v tomhle případě vytvořil Seth Gordon, režisér americké verze seriálu Kancl, snímek, který zaujme většinu zaměstnaných lidí po celém světě. A možná jim připomene i ledacos z jejich vlastních zkušeností. Všechno se totiž točí kolem tří šílených šéfů, kteří usurpují své oddané zaměstnance natolik, že ti se je rozhodnou eliminovat. Trojici terorizovaných zaměstnanců tvoří ambiciózní Nick (Jason Bateman), účetní Kurt (Jason Sudeikis) a zubní asistent Dale (Charlie Day).

I když představitelé hlavních rolí nejsou žádná komická esa, šéfy hrají dostatečně přesvědčivě. První z nich, Dave Harken, jehož představuje Kevin Spacey (Americká krása), je psychopat. Druhým nadřízeným je nymfomanka Julia Hartus, ztvárněná herečkou Jennifer Aniston (Přátelé). V roli třetího šéfa, Bobbyho Pellitta, je těžké poznat Colina Farrella (Alexander Veliký) – tak dobře totiž hraje postavu kokainového magora. Tato nesourodá trojice bossů je vážně výkvětem teroru, a tak se stará o neutuchající zábavu po celou dobu komedie. Zdatně jim ale asistují i další svérázné figurky, například chlapík, který se za peníze klidně nechá pomočit, nebo falešný vrah s oscarovou tváří Jamieho Foxxe.

Co odlišuje tuhle komedii od většiny žánrovek, je fakt, že nemá klasickou kostru s romantickou zápletkou, ale jde cestou aktuálních warnerovských buddy movies, jako je třeba Pařba ve Vegas. Další zvláštností je okolnost, že o některých hlavních postavách se divák nedozví ani základní informace, třeba jestli mají nějaké příjmení. Proč se tím ale zatěžovat, když tu jde především o humornou akci a zábavu?

BRAND24

Seth Gordon zvládl do 100 minut filmu nacpat narážky na přistěhovalce, gaye, rasismus, vulgarismy a úchylky všeho druhu. Zábavy je tu skutečně až až a aby divák pobral všechny vtípky skryté v konverzaci a obraze, musel by Šéfy na zabití vidět v rychlém sledu aspoň dvakrát. Pokud režisér plánoval, že jeho komedie není určena jen na jedno zhlédnutí a jen pro vymezenou skupinu diváků, je všechno v pořádku.

Hodnocení Vládi Baráka: 70 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).