Menu Zavřít

Favoritem pro evropskou továrnu na baterie Tesly je Německo, oznámil Musk

20. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Favoritem pro umístění první velké evropské továrny na baterie firmy Tesla je Německo. Na twitteru to napsal Elon Musk, generální ředitel tohoto amerického výrobce elektrických aut.

„Německo je první volbou pro Evropu. Možná německo-francouzská hranice dává smysl nebo blízkost zemí Beneluxu,“ uvedl Musk, který tak reagoval na jiné, veřejné tweety.

Odborníci z odvětví odhadují, že revoluce elektrických aut zvýší do roku 2025 hodnotu evropského trhu s bateriemi na zhruba 250 miliard eur (6,5 bilionu korun). Asijské společnosti, včetně firem CATL a Samsung, už zaregistrovaly podniky nebo zřídily vlastní aktivity v Evropě, což přimělo evropské politiky a přední podnikatele, aby začali volat po zvýšení domácích investic do baterií.

Tesla má v současnosti podnikatelské aktivity v německém městě Prüm, které leží asi 30 kilometrů od hranice s Belgií a zhruba 100 kilometrů od hranice s Francií. Ve městě sídlí divize Grohmann Engineering, která se specializuje na automatizované výrobní systémy pro továrny na výrobu baterií. Divize nedávno postavila výrobní linku pro závod Tesly na baterie v americkém státě Nevada.

Tesla nyní buduje v Nevadě továrnu „gigafactory 1“ na výrobu lithium-iontových baterií. Závod již zahájil výrobu, podle společnosti je ale zatím dokončen zhruba z 30 procent. Po dokončení to má být největší budova na světě. Musk vroce 2016 na návštěvě Německa oznámil plány na otevření druhé gigafactory někde v Evropě. Tehdy řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily.

O umístění továrny v České republice se spekulovalo hlavně v souvislosti s tím, že Česko má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií.

BRAND24

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

Přečtěte si také:

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

V tempu Elona Muska: den rozděluje na pětiminutovky

Tesla je Amazon autoprůmyslu, s Muskem ale nejednáme, říká šéf firmy Cortica Raichelgauz

Zájemcům o Model 3 od Tesly dochází trpělivost. Rezervaci zrušila už čtvrtina z nich


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).