Menu Zavřít

Farmáři začali s vybíjením stád. Kvůli ceně mléka

6. 10. 2009
Autor: profit

Pětina farmářů vyrábějících mléko už musela kvůli nízkým výkupním cenám snížit stavy stád, asi deset procent z nich už s výrobou mléka skončilo docela.

Autor: Jakub Stadler

Tvrdí to Agrární komora na základě průzkumu, který provedla mezi více než 1600 výrobci, kteří naplní 55 procent celkové kvóty mléka vyrobeného v Česku.

„Ke snižování stavů dochází jednak vybíjením, a jednak prodejem kusů většinou do zahraničí. Podle našich informací už se stav mléčného skotu snížil o šest procent. Jakmile tento údaj dostoupí deseti procent, bude to už velmi špatné,“ varuje prezident Agrární komory Jan Veleba.

Cena mléka začala klesat loni, už téměř rok jeho producenti prodělávají na každém litru dvě koruny. Právě o tolik je výkupní cena mléka nižší než náklady na jeho výrobu. Mléčná krize sužuje celou Evropskou unii, jejíž zemědělství je regulováno celu řadou kvót a norem.

Právě tyto normy a nároky na podmínky výroby mléka jeho produkci zdražují. Bez státních dotací by tak mnohde farmáři už dávno zkrachovali.

Komise povolí zvýšení dotací

O problému dnes v Bruselu jednali ministři zemědělství všech členských zemí Unie. Český ministr Jakub Šebesta po jejich jednání novinářům oznámil, že Evropská komise pravděpodobně zvýší možnou státní podporu pro jednoho producenta mléka ze současných sedmi tisíc eur za tři roky až na 15 tisíc eur za dva roky.

Čeští zemědělci se však na podobnou podporu těšit rozhodně nemohou. „Česká republika, ale i další členské země si takovou pomoc nemohou dovolit z finančních důvodů,“ uvedl ministr Šebesta.

BRAND24

Ministři se dnes dohodli, že na svém dalším setkání v polovině října přijmou další krátkodobá opatření, která by mohla pomoci mléčnou krizi překlenout. Trápí totiž bez výjimky celou Evropu. Společně také podpořili návrh Evropské komise na vznik expertní komise, která by měla navrhnou řešení středně a dlouhodobého dopadu.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).