Menu Zavřít

Fandíme jednoduššímu výběru daní, cel i pojištění

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora vítá program na sloučení míst výběru daní, cel a pojištění, které schválila vláda a ministr financí Miroslav Kalousek.

BRAND24

Systém by mohl fungovat od roku 2014 a ministerstvo od něj očekává vedle zjednodušení i úspory v nákladech na činnost jednotlivých úřadů. Jsme pro tento návrh, protože díky němu by se zaměstnavatelé vyhnuli odvodům na tři různé instituce – finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení – a trojnásobnému každoměsíčnímu vykazování hrubé mzdy u každého zaměstnance. Zjednodušení celého procesu přinese významnou úsporu administrativních i faktických nákladů na vedení příslušných agend v rámci státní správy.

Hospodářská komora České republiky taktéž považuje za vhodné zavést toto opatření i u osob samostatně výdělečně činných, které by daň i zdravotní a sociální pojištění měly odvádět na jedno místo, ale jako tři věcně od sebe oddělené položky. Návrh ministra financí toto zjednodušení přináší, kromě jednoho výběrného místa ale s sebou nese i jednu daň zahrnující sociální a případně i zdravotní pojištění, což bychom rádi diskutovali. Sociální a zdravotní pojištění mají dnes zavedeny stropy, daň ho však nemá. Pokud by se od určitého příjmu díky těmto stropům snižovala celá daň, mohlo by to vést k degresivnímu zdanění, a tomu bychom chtěli předejít.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).