Menu Zavřít

Facility management čeká rychlý rozvoj

16. 4. 2007
Autor: Euro.cz

MICHAL JELÍNEK, GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI OKIN FACILITY: Termín facility management přestává být na českém trhu zcela neznámým pojmem a řada firem se začíná řídit jeho zásadami. Firma, která chce prosperovat, totiž musí fungovat ekonomicky.

MICHAL JELÍNEK, GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI OKIN FACILITY:

Termín facility management přestává být na českém trhu zcela neznámým

pojmem a řada firem se začíná řídit jeho zásadami. Firma, která chce prosperovat, totiž musí fungovat ekonomicky. Právě k tomu ji podle generálního ředitele společnosti Okin Facility Michala Jelínka pomůže tento obor.

* Facility management se často zjednodušeně definuje jako správa nemovitostí. Je tato definice správná?

Pokud bychom chtěli hledat dvouslovný překlad či definici, asi by tento pojem byl nejblíže. Mnohem důležitější ale je, co si pod tímto termínem představují subjekty v oboru facility management činné, tedy dodavatelé, zákazníci, případně oborové asociace. Podle Evropského výboru pro normalizaci je facility management definován jako integrace procesů za účelem zajištění a rozvíjení dohodnutých služeb podporující a zefektivňující klíčové činnosti v organizaci.

* Můžete tuto definici trochu přiblížit?

Obecně se jedná o podpůrné činnosti, které přímo nesouvisejí s jádrem podnikání organizace. Trochu jinak je chápán facility management v komerčních nemovitostech a například v průmyslových podnicích. U klientů z oblasti administrativních budov je facility management nejčastěji pojat jako služba stojící na třech základních pilířích, jimiž jsou technická správa, úklidové služby a ostraha.

* S facility managementem souvisí outsourcing podpůrných činností. Jaké činnosti je vhodné outsourcovat?

Pro outsourcing je obecně vhodné volit ty činnosti, které organizaci negenerují zisk, nesouvisejí s jejím předmětem podnikání. Tedy například ostrahu objektu, správu a údržbu nemovitosti, provoz recepce a podobně.

* V souvislosti s facility managementem se hovoří o facility managerovi. Jaké jsou jeho povinnosti?

Facility manager je opět jeden z pojmů, který je v praxi chápán různými způsoby. Zjednodušeně řečeno, měl by se starat o hladký a bezproblémový provoz a chod pracovního prostředí v organizaci.

* Pro jak velkou firmu se vůbec vyplatí outsourcing podpůrných činností?

Neexistuje žádné jednoznačné kritérium, podle kterého by se dalo určit, jestli se outsourcing podpůrných činností dané společnosti vyplatí. Vždy záleží na jejím oboru podnikání, objemu majetku, stavu a stáří nemovitostí a jejich zařízení či počtu zaměstnanců zajišťujících podpůrné činnosti. Dále na způsobu řízení podpůrných aktivit, typu používaných energetických médií a mnoha dalších více či méně významných faktech a okolnostech.

BRAND24

* Které další faktory volbu outsourcingu ovlivňují?

Velikou roli hraje také otázka, co vlastně organizace od outsourcingu podpůrných činností očekává. Snížení nákladů? Zvýšení kvality podpůrných služeb? Nebo se jen chce zbavit starostí s aktivitami, ze kterých neplyne zisk? Nejsnadnějším způsobem v praxi je pozvat potenciálního dodavatele, který provede analýzu podpůrných činností a připraví pro zákazníka nabídku. Na jejím základě se podnik rozhodne, jestli dané aktivity převede na externího poskytovatele či nikoliv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).