Menu Zavřít

Exportní úvěry budou dostupnější

29. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Státem zvýhodněnou půjčku bude možné získat i v komerčních bankách

BRAND24

Podnikatelé budou mít jednodušší přístup k vývozním úvěrům. Vláda minulý týden schválila novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, která znamená, že exportér bude moci získat státem zvýhodněný úvěr nejen od České exportní banky, ale i v komerčních bankách. „Očekávám, že vývozní úvěry budou dostupnější i pro malé a střední podniky, které mají obvykle s komerčními bankami stabilní dlouhodobé vztahy,“ říká ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman. Návrh, který ještě musí schválit parlament a podepsat prezident, je součástí národního protikrizového plánu. Změna zákona umožní, aby státem podporované úvěrování vývozu poskytovaly i komerční banky prostřednictvím takzvaného mechanismu vyrovnávání úrokových sazeb. Tím se podstatně zvýší celková obslužnost financování českého exportu. Norma dále změní podporu vývozu zboží „národního původu“ na podporu exportu „v národním zájmu“ a rozšíří možnosti pojištění exportních a investičních úvěrů zahraničním společnostem, které jsou ovládány českými společnostmi. Umožní také poskytnout předexportní úvěr na financování vývozu výsledků vědy a výzkumu.

BOX
Tři miliardy na export Větší podporu exportérů ze strany státu má zajistit Česká exportní banka. Ta minulý týden zvýšila základní kapitál ze dvou miliard korun na 2,95 miliardy. K navýšení banka využije 650 milionů korun od státu a 300 milionů ze státní pojišťovny EGAP. Po uskutečnění transakce bude podíl státu 72,9 procenta a podíl EGAP 27,1 procenta.
Při průniku na nové trhy má vývozcům pomoci také výhodnější pojištění od EEGAP. Celková podpora vývozu by se měla pohybovat kolem 2,9 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).