Menu Zavřít

Exportéři vidí největší příležitost v Německu. Roste zájem o Indii

7. 10. 2016
Autor: čtk/AP

Za největší exportní příležitost do budoucna považují tuzemské firmy jednoznačně Německo. Rusko a Indie se dělí o druhé místo.

Rusko oproti loňskému měření atraktivity výrazně ztratilo, Indie získala. Třetí je Polsko. Zájem o Čínu meziročně razantně poklesl ve prospěch Indie. Největší obavy nyní vývozcům způsobuje možné posílení české koruny po ukončení intervencí ČNB. Vyplývá to z výsledků Exportního výzkumu DHL mezi řediteli 300 českých exportních firem.

Téměř polovina exportérů se domnívá, že intervence proti silné koruně nebudou ukončeny ani v roce 2017. Více jak třetina očekává jejich ukončení, zbytek neví. Intervence ČNB v neprospěch koruny uvedlo jako stimul 31 procent exportních firem, o osm procentních bodů méně než loni.

Očekává se stagnace

Za posledních 12 měsíců přibylo exportérů, kteří si myslí, že se podmínky pro export firem z ČR změnily k horšímu. Čtyři pětiny vývozců stále považují podmínky pro export za stejné jako před rokem, 11 procent exportérů očekává zlepšení podmínek. Největší část (68 procent) si myslí, že bude stagnovat.

„Loňský rok byl pro českou ekonomiku a exportéry skutečně rekordní, a tak je určitý pokles v jejich očekávání zcela pochopitelný. Dobrou zprávou je, že nepřevládají negativní vyhlídky českých vývozců,“ uvedl obchodní ředitel DHL Express pro ČR Luděk Drnec.

Téměř čtyři pětiny exportérů neočekávají, že se v příštích 12 měsících změní počet zemí, do kterých vyvážejí. Počet vývozců s tímto tvrzením narůstá již třetím rokem po sobě.

Zahraniční obchod se v srpnu opět dostal do přebytku. Čtěte více:

Zahraniční obchod vykázal v srpnu přebytek 13,8 miliardy

 ilustrační foto

Růstu exportu nejvíce pomáhá vlastní aktivita firem, vyšší poptávka a nárůst zakázek a nový obchodní partner. Třetina exportérů mezi častěji zmiňované stimuly zahrnuje i investice do nových technologií výroby a méně než třetina systematickou devalvaci koruny Českou národní bankou.

Dle exportérů je téměř 60 procentní pravděpodobnost, že v příštích 12 měsících dojde ke zpomalení ekonomiky EU. Tím pádem by došlo i ke zpomalení ekonomiky ČR. Pravděpodobnost, že v příštích 12 měsících výrazně oslabí Euro, je dle výzkumu 44 procent.


Dále čtěte:

BRAND24

EGAP pojistila export do Ruska za 2,7 miliardy, o polovinu méně než loni

Český vývoz do EU loni dál rostl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).