Menu Zavřít

Exportéři mají strach z divokého brexitu. Odmítnutí dohody považují za špatnou zprávu

16. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu je podle Asociace exportérů pro podniky, exportéry i celou EU špatnou zprávou. "Pokud bude divoký brexit, přinese to exportérům obrovské potíže. Začnou fronty na hranicích a na všechny strany se začnou vymáhat cla," řekl v reakci na rozhodnutí britského parlamentu místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Za velkou hrozbu označil zastavení pobytu občanů EU v Británii a Britů v EU.

Exportéři přesto podle Daňka věří ve vítězství zdravého rozumu. „Věříme, že alespoň dojde k oddálení termínu (odchodu Británie z EU) 29. března na léto a koupíme si trochu času na dořešení celé záležitosti,“ řekl.

Za trochu ostudné označil to, že se britští politici za dva roky nedokázali dohodnout. „Je to špatná zpráva pro celou Evropskou unii. Zatím nevíme, co britský parlament chce. Víme, co nechce. A o to těžší to bude,“ uvedl Daněk.

Nadále podle něj trvá tendence, že čeští exportéři kvůli obavě z vývoje po brexitu do Británie méně vyvážejí a velmi zvažují své rozvojové aktivity na britských ostrovech. Připomněl, že Británie se v objemu českého exportu do jednotlivých zemí propadla z dřívějšího čtvrtého místa na páté. Za prvních devět měsíců loňského roku klesl český export do Británie o 4,6 procenta na 154 miliard korun.

BRAND24

Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

Dále čtěte:

Mayová utrpěla nejhorší prohru v historii britského parlamentu, míní Babiš

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).