Menu Zavřít

Exim hledá partnera

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

cestovní ruch ing.

BRAND24

Cestovní kancelář Exim Tours dosáhla v roce 2010 celkových tržeb téměř 3,5 miliardy korun, meziročně o sto milionů méně. Zisk po zdanění však společnosti meziročně stoupl ze 134 milionů na 141 milionu korun. Vlastní kapitál ke konci loňského roku činil 566 milionů korun. „Nehovořil bych přímo o krizi, ale pokud tady nějaká byla, dokázali jsme na ni reagovat,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ferid Nasr.
Lídr tuzemského trhu z hlediska obratu s 254 zaměstnanci v uplynulém roce zajistil leteckou dovolenou 263 tisícům klientů na jih Evropy, do Středomoří a během zimní sezony do Egypta a dalších exotických destinací. Vlastní síť 50 poboček po celé republice, kterou doplňuje osmnáct franšízových prodejen a další dva tisíce provizních prodejců. Poslední novinkou bylo Maroko, letos v zimě hodlá nabídnout lyžařské zájezdy do tradičních evropských destinací.
Kromě České republiky má společnost zastoupení na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. V branži se tak jedná o největší středoevropské uskupení s obratem osm miliard korun. „Můžeme nakupovat ubytovací kapacity nebo leteckou přepravu centralizovaně, čímž máme výhodu pro dojednání cen oproti konkurenci,“ vysvětlil marketingový ředitel Stanislav Zíma. „Další expanzi chystáme, ale spíše na Západ. Již jsem vedl jednání v Nizozemsku, zřejmě v srpnu se k němu vrátím,“ řekl týdeníku Euro Nasr. Konkrétního partnera upřesnit nechtěl, ale mělo by se jednat o firmu s ročním obratem kolem 2,4 miliardy korun.
Šéf Exim Tours se sám staví především do role obchodníka. Proto ani případný prodej cestovní kanceláře nevylučuje. „Vše je otázkou nabídky a poptávky. V branži v minulosti proběhlé akvizice se odehrály v rozpětí pěti až jedenáctinásobku ročního hrubého zisku společností. Nejčastěji pak kolem sedmi až osminásobku,“ vysvětlil Nasr. Podle těchto kalkulací by se střed ceny pohyboval kolem 1,2 až 1,4 miliardy korun, protože za poslední tři roky průměrný hrubý zisk firmy činil 174 milionů korun. (try)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).