Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila odhad inflace v Evropské unii pro příští rok. Svůj předpoklad, že v EU nastane hospodářské oživení, nezměnila. Inflace se v příštím roce bude podle ECB pohybovat v rozmezí od 1,3 do 2,3 procenta při průměru 1,8 procenta.

INFLACE V UNII PŮJDE NAHORU V roce 2005 by pak měla inflace klesnout do pásma 1,0 až 2,2 procenta s průměrem na 1,6 procenta. Ekonomika Unie poroste příští rok o 1,1 až 2,1 procenta, tedy o průměrných 1,6 procenta. SLOVENŠTÍ ROMOVÉ SE TĚŠÍ NA EU

Jakmile se Slovensko stane členem Evropské unie, jsou mnozí slovenští Romové odhodláni opustit svou zemi a hledat práci a lepší životní podmínky v zahraničí. Doufají totiž, že volný pohyb po otevření hranic jim umožní ucházet se o práci v zahraničí, kde se nebudou setkávat s odmítáním kvůli svému původu.

BRAND24

EUROZÓNA ZAOSTÁVÁ ZA USA Ekonomika USA vzroste v příštím roce o více než 4 %, což je dvojnásobek ve srovnání s očekávaným růstem eurozóny. Tvrdí to hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Raghuram Rajan. MMF zvýšil odhad růstu pro americkou ekonomiku v příštím roce z původních 3,9 procenta a podle Rajana by mohl být růst ještě rychlejší. Ekonomika 12 zemí Evropské měnové unie stoupne pouze o 1,9 procenta, možná i méně. Růst by mohl být dokonce slabší. Zatím totiž nejsou vidět žádné jasné známky oživení investic nebo soukromé spotřeby. NÁLADA V „PATNÁCTCE“ KLESÁ**

Pesimizmus do budoucna a další pokles důvěry v národní i evropské instituce mezi občany členských zemí EU ukázal nejnovější průzkum Eurobaremeter. Jen 16 % obyvatel „patnáctky“ čeká, že příští rok bude z hlediska nezaměstnanosti lepší než letošek, téměř polovička (47 %) očekává zhoršení a skoro třetina (29 %) se změnami nepočítá. Proti jarní sondě přibyla tři procenta pesimistů, a to na úkor fatalistů. A skoro stejně vyzněla odpověď na otázku ohledně hospodářské situace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).