Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

11. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Evropská komise varovala francouzskou vládu před pomocí strojírenské firmě Alstom. Upozornila ji, že její plán investovat 300 milionů eur na pomoc zadlužené společnosti by mohl být v rozporu se zákony EU.

Unie varovala Francii před pomocí Alstomu

Komise může zablokovat státní investici do podniku, pokud rozhodne, že jde o nespravedlivou státní pomoc. Alstom, který je aktivní také v ČR, se kvůli vysokému dluhu potýká s finančními problémy a nedostatkem hotovosti. Proto se rozhodl prodat část jmění, snížit počet pracovníků a hodlá emitovat další akcie.

Microsoft prý stále monopolizuje trh

Evropská komise obvinila největšího světového výrobce programů, společnost Microsoft, že se nadále snaží monopolizovat trh. Úředníkům vadí, že se firma příliš angažuje na trhu programového vybavení pro servery a že až příliš mluví do programů pro audiovizuální přehrávače. Komise proto dala firmě jeden měsíc na to, aby navrhla nápravu. Microsoft bude muset nyní prokázat, že jeho chování na trhu není v žádném rozporu se stanovenými pravidly a že se chová tak, aby jeho podnikání bylo úspěšné.

Nezaměstnanost v Evropě je příliš vysoká

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské hospodářské a měnové unie v červnu zůstala na 8,9 procenta, kde byla i o měsíc dříve. Mírně se však zhoršila v celé Evropské unii, kde vzrostla z osmi na 8,1 procenta. Evropská unie vychází ze srovnání s největšími hospodářskými centry světa absolutně nejhůře. V Japonsku míra nezaměstnanosti v současné době činí 5,3 procenta a ve Spojených státech je na úrovni 6,4 procenta. V eurozóně je nyní bez práce zhruba 12,5 milionu lidí.

Maďarské prostitutky chtějí peníze z EU

Odborový svaz maďarských prostitutek požádal o peníze z fondů Evropské unie, aby v Budapešti mohl vybudovat vzdělávací středisko pro své členy. Oznámila to předsedkyně svazu Ágnes Földiová. Uvedla, že odborový svaz, který vede, je řádně zaregistrovanou organizací, a proto nevidí žádné problémy, proč by nemohl žádat peníze z fondů Evropské unie.

BRAND24

ECB: Nejhorší máme už za sebou

Bankovní sektor v eurozóně již prošel nejhorším ekonomickým poklesem a jeho výhled se začíná vyjasňovat. K oživení příjmů by mohlo dojít do konce letošního roku. Vyplývá to z pravidelné zprávy, kterou zveřejnila Evropská centrální banka. Také úvěrové podmínky v eurozóně se stabilizují a procentní podíl bank, které v uplynulém období zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů, klesá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).