Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

6. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Belgie už nemá v úmyslu vyhošťovat české občany za to, že nemají v pase razítko potvrzující datum vstupu do "Schengenského prostoru". Českému velvyslanectví v Bruselu to oznámilo belgické ministerstvo zahraničních věcí.

BELGIE UŽ NEBUDE VYHOŠŤOVAT ČECHY KVŮLI RAZÍTKU

Důvodem k vyhoštění nadále bude jen práce načerno nebo narušování veřejného pořádku. Podle platných předpisů mohou Češi pobývat v Belgii, jako ostatně v celém Schengenském prostoru, bez víza nejdéle tři měsíce.

ODPŮRCI TEMELÍNA PODALI ŽALOBU K EVROPSKÉMU SOUDU

Pro porušení atomového zákona v případě jaderné elektrárny Temelín podalo občanské sdružení V havarijní zóně JETE žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odpůrci elektrárny tvrdí, že ze zařízení plynou pouze zisky pro ČEZ, zatímco celospolečenský přínos je nulový. Atomový zákon přitom stanoví, že u výstavby jakéhokoli jaderného zařízení musí jeho celospolečenský přínos převýšit negativní dopady na životní prostředí a rizika provozu.

UNIE PŘISTŘIHLA KŘÍDLA AUTOMOBILKÁM

Od 1. října začala v EU platit nová pravidla distribuce, prodeje a servisu všech typů aut. Vydělat na liberalizaci a ostřejší konkurenci by měl především spotřebitel. Nová pravidla otvírají cesty k novým technikám distribuce, včetně prodeje aut přes internet a prodeje několika značek u jediného dealera. Prodejci nyní budou moci vést reklamní kampaně po celém jednotném trhu. Žádnému opraváři nebude už výrobce smět bránit v zajišťování poprodejního servisu, tedy včetně záručních prohlídek. Servisy naopak nebudou moci prodávat nová vozidla. Až dosud si výrobce automobilů v EU mohl nejen vybrat toho, kdo smí prodávat jeho auta, ale navíc i bránit, aby neprodával vozy za hranicemi vlastního státu. Automobilky tak mohly diktovat ceny v jednotlivých zemích EU.

BRAND24

EU HROZÍ SPOJENÝM STÁTŮM SANKCEMI

Pokud USA do konce letošního roku nezruší systém daňových úlev pro export, uvalí na ně Unie obchodní sankce v hodnotě několika miliard dolarů. Současný americký systém uděluje daňové úlevy firmám jako Boeing a Microsoft. Světová obchodní organizace jej označila za nedovolený již v roce 2000. Kongres Spojených států je ale pod tlakem dotčených firem, aby dosavadní systém příliš rychle nerušil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).