Menu Zavřít

Evropský týden

22. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Experti: Vstup do EU pomůže stavebnictvíVýhody ze vstupu do EU budou podle stavebních odborníků převažovat nad riziky jednotného evropského trhu. Mezi výhody patří například možnost většího přílivu zahraničních investic a účast na evropském trhu. Ke slabinám se řadí silnější konkurenční prostředí.

Experti: Vstup do EU pomůže stavebnictví

Výhody ze vstupu do EU budou podle stavebních odborníků převažovat nad riziky jednotného evropského trhu. Mezi výhody patří například možnost většího přílivu zahraničních investic a účast na evropském trhu. Ke slabinám se řadí silnější konkurenční prostředí. Vedle možnosti větších zahraničních investic by vstup do Unie měl vést ke zvýšení poptávky po stavebních pracích v České republice. „Dodavatelé na stavebním trhu se budou moci snadněji účastnit evropských projektů,“ řekl Heinz Zourek z Evropské komise. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Milan Veverka je přesvědčen, že české stavební firmy budou schopny po vstupu do Unie konkurovat evropským firmám. K výhodám tuzemských podniků podle něj například patří nižší ceny stavebních prací a mzdové náklady. „Vstup do Evropské unie je šancí pro české stavebnictví. Nemyslím si, že by k nám přišlo mnoho zahraničních stavebních firem. Naopak, vytvoří se příznivé prostředí pro investory,“ řekl generální ředitel společnosti Skanska CZ Zdeněk Burda. Stavební firmy před vstupem do Unie čeká mimo jiné příprava na přísnější opatření v oblasti bezpečnosti práce. „Nároky EU na bezpečnost práce zatíží firemní rozpočty. Zhruba 20 procent investic bude třeba směřovat do této oblasti,“ uvedl prezident SPS. Problémem podle něj v současnosti zůstává přijetí evropských norem. „Přípravu jsme podcenili,“ uvedl Veverka.

Evropskou registraci má jen málo českých léků

Jen několik desítek léků českých výrobců získalo v zemích Evropské unie registraci, ostatní ji musejí teprve získat. Tuzemští výrobci ale mají šanci využít situace na světovém farmaceutickém trhu, kde mnoha lékům skončí licence a otvírá se možnost výroby takzvaných generik, tedy kopií originálních medikamentů. V ČR je nyní vedeno podle registračních čísel 5500 léků domácí i zahraniční výroby, z nich bylo loni na trhu 3800. Každoročně přibývá 300 nových a totéž množství se vyřazuje. Z léků evidovaných v republice jsou dvě třetiny registrovány i v zemích Unie, valnou většinu z nich však tvoří zahraniční přípravky.

Evropa zrušila sankce vůči Bělorusku

Ministři zahraničí Evropské unie odvolali v pondělí sankce proti Bělorusku, které spočívaly v zákazu poskytovat vstupní víza prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a jeho nejbližším spolupracovníkům. Rozhodli, že ve vízových restrikcích není nutné pokračovat, protože běloruské orgány umožnily znovuotevření kanceláře Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Minsku a přestaly bránit činnosti jejích aktivistů. Ministři zahraničí zároveň prodloužili podobné sankce proti představitelům vojenského režimu v Barmě, a to o jeden rok. Varovali, že pokud se poměry v Barmě nezlepší, budou tyto sankce na podzim automaticky zpřísněny.

Rada vlády pro integraci se změní

Od května by měla Rada vlády pro evropskou integraci fungovat na jiném principu. Na všech ministerstvech budou koordinační skupiny v čele s jedním pověřeným člověkem. Jednotlivé koordinační skupiny pak spolu budou ve věcech Evropské unie komunikovat. Pokud se jednotlivá ministerstva neshodnou, postoupí vzniklý problém ministrovi zahraničí. Nebude-li přítomen, bude problém řešit předseda vlády. Rada vlády pro evropskou integraci je stálým odborným, poradním, koordinačním a iniciativním orgánem vlády. Je nástupcem Výboru vlády pro evropskou integraci, který vznikl v listopadu 1994.

Británie deportovala další Čechy

Velká Británie v úterý leteckým speciálem vrátila do Prahy dalších 89 Čechů, kteří tam neuspěli s žádostí o azyl. Je to v pořadí již desátá deportace. Britové žádosti českých občanů, mezi nimiž převládají Romové, neuznávají. V minulých letech zaujímali čeští žadatelé o azyl v Británii přední místa, nyní se však jejich počty snižují.

Smlouva o přistoupení je podepsána

Nejvyšší představitelé 25 evropských zemí podepsali ve středu v Aténách smlouvu, na jejímž základě vstoupí po ratifikaci deset z nich včetně České republiky do Evropské unie. Česko vstoupí do EU 1. května 2004, pokud do té doby úspěšně proběhne proces ratifikace. O vstupu do Unie definitivně rozhodnou občané ČR v referendu, které se má uskutečnit v polovině června.

BRAND24

Senát schválil referendum

Podle očekávání schválili senátoři Parlamentu ČR ve čtvrtek pravidla, podle nichž budou voliči rozhodovat v referendu o vstupu Česka do Evropské unie. Všelidové hlasování by se mělo konat už za dva měsíce, a to patrně v pátek 13. a v sobotu 14. června. Přesný termín ovšem určí až prezident Václav Klaus. Má na to čas do poloviny května.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).