Menu Zavřít

Evropské vzdělávání pro bezpečnost

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

EDFORSA - PROJEKT ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI "Education for Safety" (EDFORSA) aneb "Vzdělávání pro bezpečnost" je projektem evropského programu Leonardo da Vinci, podporujícího kvalitu, inovace a evropskou dimenzi odborného vzdělávání a politiku celoživotního vzdělávání.

EDFORSA - PROJEKT ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

„Education for Safety“ (EDFORSA) aneb „Vzdělávání pro bezpečnost“ je projektem evropského programu Leonardo da Vinci, podporujícího kvalitu, inovace a evropskou dimenzi odborného vzdělávání a politiku celoživotního vzdělávání.

Hlavním cílem projektu schváleného Evropskou komisí je položit základy jednotného odborného mimoškolního vzdělávání v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci pro pokud možno všechny země Evropy. Zaměřuje se především na bezpečnostní manažery, techniky a inženýry a na další osoby zajišťující bezpečnost práce na pracovištích malých a středních podniků, ale i na širší veřejnost.

ŘEŠITELSKÉ ZÁZEMÍ PROJEKTU

Koordinátorem projektu EDFORSA je Výzkumný ústav bezpečnosti práce. Společenství tvoří výzkumné ústavy, univerzity a vzdělávací instituce s vysokým odborným renomé v oblasti BOZP a s řadou zkušeností ve vzdělávání dospělých, doplněné o český výrobní podnik. Partnery projektu jsou Centralny Instytut Ochróny Pracy - CIOP (Polsko), INERIS - Institute Nationale de l´Environnement Industriel et de Risques (Francie), BG Institut für Arbeit und Gesundheit (SRN), Ppm Forschung + Beratung (Rakousko), Technical University of Crete (Řecko), Transfer Slovensko, spol. s r. o. (Slovensko), z České republiky pak Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a P reciosa, a. s. Jablonec.

CÍLE PROJEKTU

Výsledkem řešení projektu bude elektronický kurz pro další vzdělávání dospělých v bezpečnosti práce a ochraně zdraví využitelný nejen v zemích zúčastněných v projektu, ale iv dalších zemích Evropy a především Evropské unie. Elektronický kurz obsáhne pět témat: - řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v malých středních podnicích - technická bezpečnost - ochrana zdraví a hygiena práce - systém řízení bezpečnosti a havarijní plánování, - ochrana před riziky (příprava na mimořádné situace). Kurz vznikne v sedmi jazycích: v angličtině, němčině, francouzštině, polštině, slovenštině, řečtině a češtině. Výstupní formou kurzu budou CD-ROM. Snahou je zpracovat všech pět témat kurzu na právním základu směrnic Evropské unie pro bezpečnost práce a pravidel Evropské agentury pro bezpečnost práce a ochranu zdraví tak, aby byly využitelné v co největším počtu zemí Evropy a splňovaly požadavky zákona č. 18/2004 Sb. o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace). Základní, evropská, verze kurzu pak bude sloužit jednotlivým partnerům projektu k vytvoření národních pilotních verzí kurzu v uvedených tématech. Partneři projektu EDFORSA se stanou národními garanty takto vytvořených pilotních kurzů pro vzdělávání v BOZP ve svých zemích. Za ČR bude garantem vzdělávání Výzkumný ústav bezpečnosti práce.

ČASOVÝ HORIZONT

Projekt EDFORSA začal 1. října 2003 a potrvá do září 2005. Během prvních šesti měsíců řešení projektu byly, vedle nezbytných kroků v oblasti řízení projektu, detailně rozpracovány osnovy všech pěti témat, které představují odrazový můstek pro zpracování obsahu studia a vlastního kurzu. Testovací verze elektronického kurzu v anglickém jazyce bude vyvinuta během roku 2004, odladěná verze spatří světlo světa na jaře roku 2005.

BRAND24

KDE HLEDAT INFORMACE?

Jako jeden z prvních informačních nástrojů projektu vznikla webová stránka projektu http://edforsa. vubp.cz. Nabízí řadu informací o projektu od jeho základní charakteristiky, přes plánované aktivity, po konkrétní výsledky včetně komercionalizace kurzu. Hlavním posláním stránky přitom je informovat veřejnost o projektu v různých fázích jeho řešení a zároveň poskytnout informační a komunikační zázemí pro řešitele projektu. Webová stránka poskytuje informace v českém a v anglickém jazyce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).