Menu Zavřít

Evropské akcie na snížení ratingu devíti zemí eurozóny příliš nereagují

16. 1. 2012
Autor: profit

Nejdůležitější evropské akciové trhy se v pondělí vyvíjejí smíšeně, německý DAX si připisoval kolem třetí hodiny 0,34 procenta. Reakce investorů na páteční snížení ratingu devíti zemím eurozóny mezinárodní agenturou Standard & Poor's tak už není na trzích znát.

Foto: Profimedia.cz

Panevropský index FTSEurofirst 300 předních akcií v pondělí krátce po 14:30 SEČ rostl o 0,1 procenta na hodnotu 1018,84 bodu. Britský FTSE 100 v tutéž dobu přidával o 0,08 procenta a byl na hodnotě 5631,00 bodu. Německý DAX zpevňoval 0,34 procenta na hodnotu 6143,08 bodu. Francouzský index CAC 40 ztrácel 0,04 procenta a byl na úrovni 3196,49 bodu. Český akciový index PX posiloval v tu dobu o 0,45 procenta a uzavřel na úrovni 894,60 bodu.

Velký pokles přišel v pátek a dnes naopak v součtu akciové trhy stagnují, protože některé trhy rostou, některé klesají. Z mého pohledu mi to připadá velice neracionální, neboť tímto se rizika pro eurozónu zvýšila. Investoři ale byli ve velkém uklidněni Evropskou centrální bankou, která ihned v pondělí ráno začala vykupovat italské a španělské státní dluhopisy. Tím zastavila vyšší růst výnosů z těchto dluhopisů. Investory mohla uklidnit a na první pohled se tak může zdát, že nálada na trzích se zlepšuje,“ uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

BRAND24

Ten by naopak spíše všímal budoucí rizika, která může tento týden ještě přinést. “Jednak by měla agentura S&P snížit rating fondu EFSF. Podle samotné agentury by mohl fondu tento rating zůstat pouze v případě, že by Německo a další země s ratingem ´AAA´ zvýšily své garance v tomto fondu. To považuji ale za politicky neprůchodné. Ukáže se rychle, že záchrana eurozóny pomocí fondu EFSF byla pouze fikcí,“ upozornil Prokop.

Dále se tento týden očekává emise španělských a francouzských dlouhodobých státních dluhopisů, která tak proběhne poprvé za nižšího ratingu. “Z toho by měli být investoři nervózní, neboť je pravděpodobné, že poptávka bude opět mizivá. Dnešní růst akciových trhů tak není z tohoto pohledu příliš racionální, a ze střednědobého hlediska by mělo dojít ke změně tohoto rostoucího trendu, neboť rizika jsou stále značná,“ dodal Prokop.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).