Menu Zavřít

Evropská unie sníží sazby DPH

11. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Pod tlakem finanční a ekonomické krize se ministři financí dohodli na redukci sazeb daně z přidané hodnoty na některé služby jako například stravování, kadeřnictví nebo opravárenství a ukončili tak zhruba desetiletou debatu o této otázce napříč Unií.

Současná v Unii platná pravidla týkající se sazeb DPH, která vyplývají ze směrnice schválené v roce 2006, určují, že členské státy musí na výrobky a služby uvalit minimálně 15% DPH. Z tohoto základního principu však existují výjimky – a to velmi četné – u tzv. základních komodit a služeb, na něž mohou země sedmadvacítky aplikovat sníženou pětiprocentní sazbu. Jedná se například o léky a dále o některé služby náročné na pracovní síly – renovace, úklidové práce nebo kadeřnictví.

Snížené DPH vyžaduje sjednocení

Hlavním problémem nynějšího schématu je jeho nejednotnost – ne všechny země samozřejmě aplikovaly snížené sazby na stejné produkty a služby. László Kovács minulý červenec z tohoto důvodu navrhl, aby členské státy sjednotily u služeb své sazby DPH. Nynější systém, který navíc funguje jen v 18 zemích sedmadvacítky, přestane podle dohod platit příští rok.

„Nalezli jsme na evropské úrovni společnou řeč, i když v sázce byly významné národní zájmy,“ pochlubil se po včerejším zasedání Ecofinu český ministr financí Miroslav Kalousek, který ho jménem českého předsednictví vedl. Dohoda o snížení sazeb DPH je součástí většího souboru opatření určených na pomoc malým a středním podnikům (SMEs).

Z některých jednotlivé státy neustoupí**

Boj o sjednocení DPH v Unii trvá už celou jednu dekádu a včerejší kompromis jde na úkor řady ústupků jednotlivým členským státům. Kupříkladu Kypr bude moci nechat ve snížené sazbě zásobníky na stlačený plyn, Portugalsko mostní pilíře nebo Švédsko audio knihy. Británie si zase vyvzdorovala dvouleté prodloužení tzv. „reverse charge mechanism“, který má zamezit daňovým únikům.

Co tedy ve zkratce přináší nová dohoda? Především vymezuje seznam činností, u nichž mají členské státy možnost snížit DPH na redukovanou sazbu - tedy 5%. Například Francie po tomto kroku volala jménem tamních restauratérů dlouhou dobu a redukce DPH na stravování byla dokonce jedním z předvolebních slibů současného francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

CONTENT24

„Výsledkem je, že pokud si to bude konkrétní země přát, mohou její restauratéři profitovat z nižší DPH,“ shrnula francouzská ministryně financí Christine Lagarde. V zemi galského kohouta působí asi 136 tisíc restaurací (včetně hotelových) a 41 tisíc kaváren. Royal Bank of Scotland spočítala, že Francie snížením sazeb DPH zredukuje svou inflaci o 25 až 40 bazických bodů.

Více na Euractiv.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).