Menu Zavřít

Evropská komise požaduje, aby Krajská zdravotní vrátila dotaci přes 400 milionů korun

29. 11. 2011
Autor: profit

Dotaci na nákup přístrojového vybavení ve výši přes 400 milionů korun má vrátit Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic Ústeckého kraje. Mluvčí Rady regionálního operačního programu Severozápad Marcela Klíchová agentuře Mediafax v úterý řekla, že to vyplývá z požadavku Evropské komise.

Foto: Profimedia.cz

Dotace byla ve výši 417 milionů korun, podle auditu byl nákup předražený zhruba o 30 milionů korun. Komise souhlasí s kroky, které Úřad Regionální rady podnikl k posílení procesu kontroly, a přijala vyjádření, které úřad poskytl k trestnímu stíhání bývalého ředitele Úřadu Regionální Rady Petra Kusnierze,“ informovala Klíchová.

Komise u projektů Krajské zdravotní požaduje sankce, tedy krácení dotace ve výši 100 procent. Proti sankci se následně Krajská zdravotní bude moci odvolat u ministerstva financí nebo požádat o její částečné prominutí Regionální radu“, dodal Jiří Červinka, který je pověřen řízením Úřadu Regionální rady.

Dopis Evropské komise k dispozici nemáme, s nikým z regionální rady Severozápad se mi dnes nepodařilo spojit, takže mám zatím jen údaje z médií. Dosud jsme nedostali žádný správní akt, který by nám uložil dotaci vrátit, a z kterého by vyplývaly možné opravné prostředky. Až situace nastane, budeme ji řešit, stále však nejsem přesvědčen, že existují důvody pro vrácení dotace. Vedení Krajské zdravotní postupovalo od počátku ve spolupráci s úřadem regionální rady, který poskytoval konzultace, kontroloval a nakonec i o přidělení dotace rozhodl. Nikdy nám nebylo žádné pochybení vytknuto,“ řekl na tiskové konferenci předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

BRAND24

Audit firmy Deloit našel údajná pochybení ve výši 30 milionů korun. Argumenty tohoto auditu jsme vyvrátili, vycházely z některých chyb, což potvrdil další audit, který jsme si nechali zpracovat. Ale připadá mi, že naše zdůvodnění nechce nikdo slyšet. Opakujeme je už po několikáté, nikdo nám neřekl, že nemáme pravdu, prostě neřekli nám vůbec nic. Proti pokutě od antimonopolního úřadu jsme připravili správní žalobu, budeme se bránit i proti případnému vrácení dotace. Ale to už by bylo opravdu absurdní. Koupili jsme celkem 820 různých přístrojů, které už několik let dobře slouží a pomáhají pacientům. Jednotlivým pracovištím to pomohlo dostat se na úroveň medicíny 21. století. Ale obávám se, že to vše je vedlejší, hlavní zřejmě je najít obětního beránka. Práce, kterou musíme věnovat tomuto problému, nám bere síly a čas na řešení skutečných problémů zdravotnictví v regionu,“ připomněl ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt.

Trestní stíhání bývalého ředitele úřadu rady Petra Kusnierze s financováním nákupů Krajské zdravotní nesouvisí. Spolu s několika dalšími lidmi je podezřelý z korupce v souvislosti s projekty na Mostecku. Jeho případem se začne krajský soud zabývat 14. prosince.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).