Menu Zavřít

Evropská CITIC má nového šéfa. Tvrdík zůstává v představenstvu a dál vede Slavii

14. 12. 2019
Autor: čtk

Předsedou představenstva Citic Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé korporace Citic Group. Na svém twitterovém účtu to uvedl člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám byl jmenován členem představenstva a nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.

„Pro evropskou centrálu je to posílení jejího významu,“ uvedl dnes Tvrdík, který dosud v CITIC Europe Holdings vystupoval jako místopředseda představenstva. Podle Sbírky listin byla dosavadní předsedkyní představenstva společnosti Sia Žen.

„CITIC Group dokončil plně převzetí českých aktiv. Ze CITIC Europe Holdings se stala firma přímo podřízená centrále CITIC. Do čela představenstva byl jmenován muž číslo dvě celé hierarchie CITIC. Na mojí působnosti v představenstvu se nic nezměnilo a jsem stále šéfem Slavie,“ doplnil Tvrdík.

Původně soukromá skupina CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit. V Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Získala mimo jiné téměř stoprocentní podíl ve fotbalové Slavii Praha, stoprocentní podíl ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas Žďár nad Sázavou nebo podíly v cestovní kanceláři Canaria Travel a společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group.

CEFC loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming, který se stal honorárním poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, dokonce skončil ve vězení. Po překotném vývoji na jaře 2018 výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala státní CITIC Group, která letos dokončila akvizici CEFC.


Čtěte komentář: Proč je český obchod s Čínou tak schodkový?

Makrooko Miroslava Zámečníka


Čínské investice v České republice jsou předmětem debat prakticky od začátku prezidentského mandátu Miloše Zemana v roce 2013, hospodářská spolupráce obou zemí byla předmětem jednání při Zemanových cestách do Číny i při návštěvě čínského prezidenta v Praze. Výsledkem byla zejména řada příslibů nebo memorand o spolupráci, skutečný příliv čínských peněz byl ale podstatně nižší, než se v nich uvádělo, na což upozornila mimo jiné Česká národní banka. Skutečnost, že čínské investice nedosáhly slibovaných hodnot, kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

SK Slavia Praha je v rukou Číňanů od podzimu 2015. Klub pomohli zachránit před krachem, oddlužit jej a získat do jeho vlastnictví i stadion v Edenu. Od loňského listopadu patří většina v klubu společnosti Sinobo Group, menšinovým vlastníkem je firma CITIC Group, která Slavii převzala od původního majitele CEFC v době jejích ekonomických problémů.

Dále čtěte:

Čínská CITIC chce mít možnost kontrolovat Soukupovo mediální impérium

CITIC podal trestní oznámení na exšéfa pivovarů Lobkowicz Radila. Falšoval prý výsledky firmy

BRAND24

Číňané chtějí postavit se Žďasem závod za osm miliard. Vytvoří 500 pracovních míst

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).