Menu Zavřít

Evropa se musí zbavit obav z rizika

22. 11. 2010
Autor: Euro.cz

„Inovační unie“ má pomoci odstranit překážky, které brání novým nápadům...

„Inovační unie“ má pomoci odstranit překážky, které brání novým nápadům pronikat na trh

Na plenárním zasedání s názvem Finanční výhled do roku 2014–2020: Inovace vs. Infrastruktura, které proběhlo v září v rámci Regionálního ekonomického fóra v polské Krynici, si Günter Verheugen posteskl, že ačkoli si význam inovací pro budoucnost evropské ekonomiky všichni uvědomujeme, EU inovaci zoufale postrádá: „Neexistuje žádná jednotná evropská strategie zaměřená na inovaci.“
Zhruba o měsíc později Evropská komise takovou strategii představila. Nový koncept „Inovační unie“ spojený s výzkumem a vzděláním je jedním ze základních stavebních kamenů schválené strategie Evropa 2020. Má pomoci odstranit překážky, které brání novým nápadům pronikat na trh. Za hlavní překážky přitom Evropská komise považuje nedostatek financí, roztříštěnost výzkumných systémů, nedostatečné zadávání veřejných zakázek v oblasti inovací a pomalé zavádění norem.

BRAND24

Patentová patálie

Podle Bruselu čelí evropský výzkum vážným hrozbám. Jak zaznívá z centra EU, jen málo myšlenek, které se zrodí v Evropě, projde úspěšně cestu od výzkumu k prodeji. Z členských zemí EU pochází 31 procent všech patentů, ze Spojených států 31,4 procenta. Na rozdíl od Spojených států však těchto patentů nedokážeme využívat, což je zčásti způsobeno vysokými náklady a složitostí patentování v Evropské unii. Mnohé významné vynálezy poslední doby byly vymyšleny v Evropě, nicméně na trh byly uvedeny v jiných regionech. Jen dohoda o jednotném patentu EU by přitom podnikům ušetřila 250 milionů eur ročně. Evropa se tedy musí změnit tak, aby originální nápady jen nevytvářela, ale byla také schopna z nich profitovat. Chceme-li vytvořit prostředí přátelské k inovacím, bude třeba proměnit zásadním způsobem i celou naši společnost, která má velký odpor k riziku. Musíme vytvořit takovou kulturu, jež bude tolerovat rozumnou míru rizika a umožní lidem experimentovat. Věda a výzkum je oblast pro úspěšné budování „Inovační unie“ bezesporu klíčová. Evropská komise se už Lisabonskou smlouvou zavázala k vytvoření Evropského výzkumného prostoru do roku 2014. Výsledkem má být větší jednotnost evropských a vnitrostátních politik výzkumu, omezení byrokracie a odstranění překážek bránících pohybu výzkumných pracovníků, například dosavadní nepřevoditelnost důchodových práv.

Inovace i infrastruktura

Evropská komise ve svém návrhu vytvoření „Inovační unie“ počítá i s přezkoumáním rámce strukturálních fondů a státních podpor. Pomůže členským státům lépe využít 86 miliard eur ze strukturálních fondů vyčleněných na výzkum a inovace v období 2007–2013 a zároveň navrhne rámec strukturálních fondů pro období po roce 2013 s větším zaměřením na inovace. Komise také doporučila, aby vlády vyčlenily zvláštní rozpočtové prostředky na zadávání veřejných zakázek v oblasti inovačních produktů a služeb. Podle nedávného průzkumu o inovacích, který byl proveden mezi bruselskými úředníky, si většina z nich přeje větší množství PPP projektů, větší konzistentnost ve strategiích a pobídkách členských států EU a snížení byrokracie na všech úrovních. Nicméně zdaleka nejdůležitějším bodem, na který respondenti výzkumu poukazovali, byla potřeba změnit nastavení procesů tak, aby privátní sektor získal přístup ke strukturálním fondům. Výzkum společnosti GE „Barometr inovací“, který v Evropském parlamentu odstartovala komisařka pro inovace Maire Geoghegan-Quinnová, zkoumal to, co je považováno za překážky, a co naopak za nástroj využitelný k tomu, aby v Evropské unii začaly vzkvétat inovace. Jeho výsledky podporují mnohé z iniciativ navržených v „Inovační unii“.
V úvodu jsem zmínil krynické ekonomické fórum, kde debatovali zástupci firmy GE s významnými politiky, jako byli například Janusz Lewandowski, Gyorgy Szapary, Mirek Topolánek nebo Günter Verheugen. Otevřeli zde nové téma – totiž zda je efektivní podporovat pouze inovace, nebo je vhodné zaměřit se také na existující infrastrukturu a její modernizaci či přímo nahrazení infrastrukturou nejmodernější. Diskutující se shodli, že investice do inovací a infrastruktury musejí jít ruku v ruce. Jedno bez druhého nemůže fungovat. Snad na to bude pamatovat i „Inovační unie“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).