Menu Zavřít

e-Vize zastínila soukromé firmy

13. 10. 2008
Autor: Euro.cz

INVEX 2008 - Na letošním brněnském veletrhu informačních technologií Invex zastínila stánky soukromých firem prezentace státu.

Elektronizaci veřejné správy se na Invexu věnovala hojně navštěvovaná dvoudenní konference e-Vize.

Žehrat na upadající úroveň veletrhu Invex se stává tradicí posledních několika let. Klesající tendenci v počtu vystavovatelů i návštěvníků potvrdil i letošní ročník. Poznat to bylo jak na opět nižším počtu otevřených pavilonů, tak na prořídlosti stánků. Menší zájem byl i o doprovodný program. Tradiční konference jako Milníky digitální televize nebo Hi-tech Summit, kde bývalo v minulých letech problémem sehnat místo k sezení, letos nedostatkem volných židlí rozhodně netrpěly.

Přestože velká část lidí na Invex jezdí „letos už doopravdy naposledy“ a je připravena na ubývající stánky i celé pavilony, tento ročník překonal i černá očekávání. Samotný Invex se v podstatě vtěsnal do pouhých dvou pavilonů, z nichž jeden byl navíc vyhrazen pro konferenci e-Vize. Také v halách hostících sesterský Digitex bylo letos povážlivě prázdno; uličky mezi stánky se zdály opět o kus širší a relaxační zóny početnější. Ani to ale nakonec neznamenalo, že by na výstavišti nebylo co dělat. Díky sázce na odbornost totiž pořadatelé připravili doprovodný program tvořený tematicky oddělenými konferencemi a přednáškami. A těch bylo opravdu požehnaně. Stihnout všechny zajímavé prezentace rozhodně nebylo v silách jednoho člověka.

Veřejná správa v centru dění

Jedním z nejviditelnějších témat letošního Invexu byl eGovernment a problematika elektronizace veřejné správy. Té byla věnována samostatná dvoudenní konference s názvem e-Vize. Vedle toho ministerstvo vnitra otevřelo i vlastní stánek hlídaný figurkami eGonů. Ten svou velikostí překonával většinu komerčních vystavovatelů.

Samotnou konferenci e-Vize zaštiťoval ministr vnitra Ivan Langer. Podobné projekty se konaly i na předchozích ročnících Invexu. Až letos ale byl program e-Vize skutečně všeobjímající: ve čtyřech přednáškových sálech se konaly prezentace všech zásadních témat elektronizace veřejné správy. Překrývající se program však návštěvníky bohužel postavil před dilema, kterou z přednášek si vybrat. Mezi sály tak často přebíhali jak návštěvníci konference, tak přednášející.

Kdo si čas dobře rozvrhl, mohl se během dvoudenní konference seznámit v podstatě se všemi novinkami, které centrální úřady i samosprávy v oblasti elektronizace chystají: elektronické občanské průkazy, systém základních registrů, datové schránky, elektronická daňová přiznání, ale i regionální řešení určené pro komunikaci lidí s krajskými a obecními úřady.

Jednu novinku si pro Invex „schovalo“ i ministerstvo spravedlnosti, které na tiskové konferenci oznámilo spuštění další fáze projektu eJustice s názvem infoJednání. To navazuje na v dubnu spuštěnou službu infoSoud umožňující přes internet zjišťovat aktuální stav konkrétního soudního řízení. Díky službě infoJednání si nyní lidé budou moci na internetu najít také další informace, jako jsou datum, místo, číslo jednací síně, předmět jednání i jméno soudce, který se jím bude zabývat.

Vedle tradičně oblíbených konferencí o počítačové bezpečnosti se setkala s velkým ohlasem série přednášek a panelových diskuzí v rámci ERP fóra. To se zaměřilo na podnikové informační systémy a trendy v této oblasti. Těmi jsou podle zástupců vystavujících firem a přednášejících hlavně řešení práce on-line v terénu nebo mobilní technologie. Podnikové systémy si navíc podle přednášejících získávají pozornost i u menších českých firem.

Televizor hvězdou Digitexu

Zatímco odborný program v prvních dvou dnech veletrhu vyžadoval registraci, pavilony vyhrazené pro Digitex otevřeli pořadatelé veřejnosti od prvního dne. Mladší návštěvníky jako obvykle nejvíce zajímaly především počítačové hry a mezinárodní turnaj předních hráčů. Vedle toho měla být velkým lákadlem GPS Show věnovaná stále populárnějším navigacím. Výběr byl ale nakonec poměrně malý: svá zařízení představilo pouze pět firem, které zároveň vystoupily s několika přednáškami. V porovnání s hannoverským Cebitem, kde zaplnili vystavovatelé navigacemi několik pavilonů, působila GPS Show spíše jako chudý příbuzný.

BRAND24

Ani představované produkty pro digitální domácnost nebyly nijak světoborné, a hlavním lákadlem se tak stal LCD televizor s největší obrazovkou na světě od firmy Sharp. Majitelem sto osmi palcové televize v ceně pěkného rodinného domu se nakonec stal moderátor Leoš Mareš. Díky němu si tak Invexu všimla i většina bulvárních deníků.

Premiéru si letos v Brně odbyl také veletrh Interkamera zaměřený na vše kolem fotografování. Kvůli nezájmu v Praze se jej pořadatelé rozhodli uspořádat současně s Invexem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).