Menu Zavřít

Eurozóna se zatím nedokáže shodnout, zda má pomáhat Irsku

16. 11. 2010
Autor: profit

Eurozóna se zatím nedokáže dohodnout, zda Irsko potřebuje finanční pomoc ze záchranného fondu.

Foto: archív Profit

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, pod jehož vedením dnes budou ministři jednat v Bruselu, pomoc ostře odmítá. Proti jeho názoru však podle internetového serveru Eurointelligence stojí velké státy, které pomoc pro Iry žádají.

BRAND24

Velké země v čele s Německem si od případné finanční pomoci slibují, že výnosy dluhopisů problémových zemí jako Irsko, Portugalsko či Španělsko, které v posledních dnech atakují maximální hodnoty, poklesnou a uvolní ruce Evropské centrální bance. Ta totiž, aby růst výnosů korigovala, dluhopisy „postižených“ zemí nakupuje za značné finanční částky. Minulý týden takto utratila zhruba jednu miliardu eur (téměř 25 miliard korun) a týden předtím 700 milionů eur, tedy zhruba 17,5 miliardy korun.

Juncker ovšem upozorňuje, že záchranný fond eurozóny, do nějž země platící evropskou jednotnou měnou přispěly 440 miliardami eur (zhruba 11 bilionů korun), neslouží ke snižování výnosů z dluhopisů, ale má pomáhat zemím, které se ocitly bez prostředků. To není případ Irska, které má dostatek financí až do léta příštího roku. “Dokud Irové o pomoc nepožádají, nejsme oprávnění se jakkoliv zabývat teoretickými žádostmi. Pokud jde o nápravu rozpočtových schodků, irské úřady mají situaci pod kontrolou,“ uvedl Juncker.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).