Menu Zavřít

Eurostat: Chudoba nejvíce hrozí Slovákům, nejméně Čechům

19. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Největší riziko chudobyhrozí z desítky nových členských zemí Evropské unie na Slovensku,nejmenší v České republice. Podle unijního statistického úřaduEurostat se pod "prahem rizika chudoby" nachází osm procentČechů, ale až 21 procent Slováků.

Práh rizika chudoby stanovil Eurostat na tři pětinyprůměrného příjmu v dané zemi, většinou podle údajů za rok 2001,ve slovenském případě za loňský rok. Vedle české a slovenskékrajnosti se míra rizika v osmičce zbývajících nováčků pohybovalamezi deseti až 18 procenty populace. V celé unii chudoba podletohoto měřítka hrozí v průměru téměř 15 procentům populace, ve“starých“ zemích je riziko dokonce nepatrně vyšší.

Sami statistici však varují před ošidností zvolené metody,protože úroveň příjmů se v jednotlivých zemích liší a práh rizikase také posouvá podle typu domácností. Výchozí data rovněžnepocházela z jednoho společného zdroje.

Jinak by výsledky vypadaly, kdyby byla za základ vzatanapříklad jednočlenná domácnost s přihlédnutím k místníkoupěschopnosti. Riziko pádu do nouze by tak bylo nejvyšší naKypru, následovaném Slovinskem, Maltou, Českem a Slovenskem. Naopačném konci žebříčku by skončilo Pobaltí.

BRAND24

Riziko se také lišil podle nastavení prahu. V rozmezí od 40do 70 procent průměrného příjmu chudoba hrozila jednomu až 16procentům české populace, ale 13 až 27 procentům Slováků, zatímcoprůměr EU se pohyboval mezi pěti až 23 procenty.

Úroveň příjmů u nováčků byla podle Eurostatu relativněhomogenní, v průměru byly nejvyšší příjmy 4,3krát vyšší nežnejnižší. Krajní příklady představovalo Slovinsko, kde rozdílčinil zhruba trojnásobek, a Estonsko, kde nejzámožnějšívydělávali zhruba šestkrát více než nejchudší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).