Menu Zavřít

Eurostat revidoval růst ekonomiky eurozóny za třetí čtvrtletí 2011

11. 1. 2012
Autor: profit

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí loňského roku podle konečných dat evropského statistického úřadu Eurostat rostla mezikvartálně jen o 0,1 procenta místo dříve ohlášených 0,2 procenta. Eurostat o tom informoval dnes na svých webových stránkách.

Foto: Miloslav Hamřík / Profit

Ekonomika celé Evropské unie podle Eurostatu rostla ve třetím kvartálu loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Eurostat tak v případě EU potvrdil svůj druhý zpřesněný odhad.

BRAND24

Meziroční růst statistici v obou případech revidovali směrem dolů, u eurozóny na 1,2 procenta, v rámci celé EU na 1,3 procenta. Dříve přitom odhadovali meziroční růst HDP eurozóny i celé EU ve třetím kvartále o 1,4 procenta.

Revize HDP v eurozóně byla podle Eurostatu ovlivněna především revizemi HDP za třetí kvartál v jednotlivých zemích. Z jednotlivých zemí Evropské unie si ve 3. čtvrtletí nejlépe vedly pobaltské státy Estonsko (meziročně +8,5 %), Litva (+6,7 %) a Lotyšsko (+6,6 %). Naopak největší meziroční ztráty zaznamenaly Řecko (předběžně -5,0 %), Portugalsko (-1,9 %), Kypr a Slovinsko (-0,5 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).