Menu Zavřít

Euromiliony pro univerzity

5. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Školství

BRAND24

České vysoké školy získají z evropských fondů 1,42 miliardy korun na zkvalitnění výuky. Peníze z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) je určeno pro 55 projektů, které uspěly v prvním kole výzvy na podporu vysokoškolského vzdělání.
„Univerzity předložily skutečně kvalitní projekty,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš.
Výzva je součástí takzvaného Roku vysokých škol, během něhož plánuje ministerstvo rozdělit univerzitám celkem devět miliard korun.
V aktuální výzvě uspěla například Univerzita Palackého v Olomouci, jež využije 80 milionů korun na zavedení e-learingové podpory předmětů, nové zpracování obsahu předmětů směrem k potřebám trhu práce nebo k vytvoření jejich cizojazyčné varianty. Dalších 64 milionů korun poputuje Mendelově univerzitě v Brně na projekt inovace biologických a lesnických disciplín.
„Za měsíc budeme znát i úspěšné žadatele v rámci kola druhého. Při této příležitosti musím především ocenit aktivní zapojení univerzit do celého procesu čerpání, spolupráce s nimi je velmi dobrá,“ dodal první náměstek ministra školství Jakub Hodinář, jenž má na starost problematiku čerpání evropských fondů.
Samotné ministerstvo školství si tak může připsat další plus pro čerpání dotací ze zmíněného operačního programu, z něhož mohlo Česko na období 2007 až 2013 získat celkem zhruba 45 miliard korun. Podle červencové monitorovací zprávy ministerstva pro místní rozvoj je OP VK ale mezi sedmnácti operačními programy, které si Česko administruje samo, v čerpání prostředků druhý nejpomalejší s pouze 47,3 procenta rozděleného celkového objemu. Z nedostatečně rychlé alokace evropských dotací bývá kritizován ministr Dobeš a jím iniciované personální změny v resortu. Ministerstvo školství ale tvrdí, že se tempo schvalování dotací zvýšilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).