Menu Zavřít

Euro se propadlo na 15měsíční minimum vůči dolaru a libře

5. 1. 2012
Autor: profit

Euro v dopolední fázi čtvrtečního obchodování kleslo na 15měsíční minimum vůči americkému dolaru a britské libře a na jedenáctileté dno v porovnání s japonským jenem. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jednotná evropská měna dopoledne klesla až na 1,2847 USD/EUR, což je nejnižší úroveň od září roku 2010. Eura zároveň kleslo na nejnižší hodnotu od září 2010 i vůči britské libře a na jedenáctileté minimum vůči jenu.

BRAND24

Nálada na finančních trzích se tak nelepší a riziková aktiva jsou stále prodávána. “Zátěží jsou obavy z evropské dluhové krize. Znovu se na scénu vrací Řecko, neboť do konce ledna se má s mezinárodními institucemi dohodnout na novém záchranném plánu. V zájmu získání úvěru už řecká vláda plánuje další úspory. Vedle toho přicházejí náznaky, že nedůvěra v bankovním sektoru eurozóny trvá, a rizikem jsou také aukce dlouhých francouzských dluhopisů, které jsou na programu. Akcie dál ztrácejí a pod tlakem zůstávají i středoevropské měny,“ uvedl Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance.

Problémem v regionu podle něj zůstává Maďarsko. “Začínají se ale objevovat náznaky ústupků v zájmu dohody s MMF a EU o novém úvěru. Vláda už zdůraznila důležitost rychlé dohody a vyjádřila ochotu diskutovat o jakémkoli návrhu MMF a EU. K větší vstřícnosti vládě jistě pomáhá i pohled na výnosy dluhopisů, které míří strmě vzhůru,“ dodal Vlk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).