Menu Zavřít

EURO light

29. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Zajímavosti ze světa módy, automobilů a cestování

(otvírák vlevo)
Móda
Elektrárna přes hlavu

Tři, dva, jedna, žbluňk! Do modravého bazénu v Pekingu se noří Michael Phelps, aby z něj vylovil zlaté medaile i olympijské rekordy… Uspěje? Firma Speedo, která vyrábí plavky, věří, že ano. Nejslavnějšího amerického plavce současnosti a jeho kolegy Amandu Beardovou a Granta Hacketta navlékla do údajně nejrychlejšího plovacího oblečku historie. Má název Fastskin LZR Racer. S novou výrobní technologií by se měl snížit odpor vody, k čemuž má dopomoci i svařování ultrazvukem (absence švů), lehkost materiálu, „hydro-kompresní systém“, poznatky z 3D skenů, a kdo ví co ještě. Plavky přes tři roky vyvíjely týmy Aqualabu, novozélandské Otago University i kosmické agentury NASA. „Investovali jsme do vývoje miliony eur, proto doufáme v řadu světových rekordů,“ uvedl viceprezident Speeda David Robinson.
Vývoj v oděvním průmyslu jde prudce vpřed a nejde jen o plavky. Vědci z Georgijského technologického institutu představili tkaninu z mikrovláken, která je schopná – to se podržte – vyrábět elektřinu! V případě například trička jí prý bude tolik, že dokáže dobít mobil nebo rozezvučet váš iPod. Když se nanovlákna třou, přetvářejí pohyb v energii. Ale je tu ještě potíž. Užitý oxid zinku nesnáší mokro, a tak tým pracuje na látce, která by přežila i vyprání. Samočištění látek se už ale věnují badatelé z Liberce…
Vědci z francouzského institutu CNRS zase v časopise Nature publikovali objev „supramolekulární gumy“ vyrobené z mastných kyselin a močoviny. Po přeříznutí se sama opětovně spojí a za několik hodin je pevná jako dříve. Šéf výzkumu Ludwik Leibler sice vidí hlavní využití u těsnění či plášťů, ale možná se dočkáme i sebeopravujících se úborů.

Popisek:
Nejrychlejší kůže? Odpor vody americký plavec Michael Phelps v Pekingu téměř nepocítí.

(vpravo)
Ďábel na baterky
Parta IT nadšenců ze Sillicon Valley, která z legrace postavila automobil poháněný elektřinou z bezmála sedmi tisíc notebookových baterií, stvořila hit. Vůz začne pro Tesla Motors vyrábět anglický specialista na sportovní vozy Group Lotus sice až na konci letošního března, již nyní však firma eviduje na 900 objednávek a čekací listina na rok 2008 je již uzavřená. Zájemci po zaplacení zálohy 5000 z celkových sta tisíc dolarů ceny vozu získají místo v pořadníku na rok 2009. A co že je na tom autě tak super? Tesla Roadster zrychluje z nuly na sto za čtyři vteřiny, ujede stokilometrovou vzdálenost za zhruba dvacet korun, nevypouští ani gram emisí a dojezd na jedno nabití je srovnatelný s nenažranými manažerskými limuzínami.

Popisek:
Tohle auto na baterky od Tesly si již objednali mimo jiné kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger či herec George Clooney

Naučte se chodit
„Ty boty! Ten podpatek byl na úplně špatném místě!“ nevěřil zpěvák skupiny R.E.M. Michael Stipe, když zhlédl novou kolekci amerického návrháře Marka Jacobse pro letošní jaro (na snímku). Jacobs opět prokázal talent všechno rozebrat a pak to zase složit zpátky, ale úplně jinak. V jeho nových lodičkách se totiž nechodí na podpatku, ale přímo po něm. Že to ženy letos nebudou mít jednoduché, vzkázal i návrhář Antonio Berardi. Jeho páskové sandály „non-heel“ s vysoko vyklenutou patou pro jistotu nemají podpatek žádný. Jsou vysoké téměř čtrnáct centimetrů, stojí kolem 3500 dolarů a objednaly si je prý už Victoria Beckhamová a herečky Uma Thurmanová a Gwyneth Paltrowová.

(sloupek)
Ve stopách Titaniku
V dubnu vypluje z přístavu v Southamptonu na svou první plavbu po Středomoří největší britská dopravní loď Ventura. Společnost P&O Cruises nabízí plavby také po ostrovech Baltského moře a Atlantského oceánu či v Karibiku.

Tonáž: 115 tisíc tun
Délka/šířka: 290/36 metrů
Průměrná rychlost: 42,4 km/hod.
Počet palub: 15
Kapacita: 3100 cestujících, 1220 členů posádky
Nabídka: cirkusová manéž, divadelní scéna, pět bazénů, umělecká výzdoba v hodnotě milionu liber, osm restaurací, osm barů, několik hřišť pro děti
Cena: víkendové plavby od 189 liber, 16denní plavba do Karibiku ve druhé polovině října od 1244 do 3164 liber

BRAND24

Děda a babi zdarma
Slevy pro děti či seniory? U cestovních kanceláří běžné. Německá ITS jde však letos o krok dál a programem Opa/Oma gratis - děda/babi zdarma - zlevňuje cestování třígeneračním rodinám. Jsou-li prarodiče starší 55 let a rodina zaplatí plný pobyt pro dva dospělé, dostane v šesti hotelech ve Španělsku, čtyřech v Německu, dvou v Rakousku a po jednom v Polsku a Maďarsku oddělený apartmán pro dědečka a babičku. České cestovky momentálně vlnu zájmu o třígenerační dovolené nezaznamenávají a o podobném programu neuvažují. Trend cestování seniorů nicméně roste i u nás, i když zatím jen jich samotných, případně s vnoučaty. Rodiče si holt chtějí také někdy odpočinout.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).