Menu Zavřít

EU se zaměřila na veřejné zakázky

25. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Na ministerstvu pro místní rozvoj končí twinningový program zaměřený na zavádění systému veřejných zakázek. Bez kompatibilního zákona a procedur platných v EU bychom totiž nemohli čerpat peníze ze strukturálních fondů.

Čeští úředníci se učí správně zpracovávat evropskou agendu

BRAND24

Twinningové projekty mezi českými orgány a odpovídajícími partnery ze zemí EU zajímají spíše úředníky. Konkrétní finanční přínosy totiž nepřinášejí. Na druhé straně jsou nezbytným předpokladem k tomu, aby se naučili čeští úředníci zpracovávat evropskou agendu tak, aby k nám vůbec mohly proudit peníze z evropských fondů. Twinningový program, který právě vrcholí na ministerstvu pro místní rozvoj, je zaměřen na zkvalitnění právního rámce zadávání veřejných zakázek a zvýšení úrovně zadávacího řízení v České republice. Během projektu proběhlo šest školicích seminářů a byly uskutečněny vzdělávací programy pro úředníky, kteří se budou zadáváním veřejných zakázek zabývat. Evropská unie totiž opakovaně kritizuje přístup české vlády k zadávání veřejných zakázek. Bez vyřešení legislativního a administrativního rámce v této oblasti by tak Česká republika přišla o prostředky ze strukturálních fondů EU. Kromě nepřehledného zadávání je kritizován i samotný zákon o veřejných zakázkách. I když z něj vypadlo ustanovení o tom, že „vláda může zadat zakázku bez výběrového řízení, pokud tak rozhodne“ (tedy bez udání důvodu), jsou za diskriminující považována i ustanovení, která zvýhodňují české firmy. V září by měl proto parlament přijmout novelu zákona, která diskriminaci podnikatelských subjektů ze zemí EU odstraňuje.

Program PHARE je zaměřen na přípravu členství v EU. Od roku 1990 byly schváleny projekty v hodnotě 30,8 mld. Kč, z toho bylo asi 90 twininngových projektů v hodnotě 10,8 mld. Kč. V rámci programu ISPA, který financuje projekty v oblasti dopravy a životního prostředí, bylo od roku 2000 schváleno 10,8 miliardy korun. V rámci projektu SAPARD, který financuje zemědělství a rozvoj venkova, bylo od roku 2000 schváleno 2,1 miliardy korun. Loni bylo v rámci Fondu solidarity EU schváleno dalších 3,9 miliardy na pomoc ČR při odstraňování následků povodní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).