Menu Zavřít

Eshop InterStore se dostal do problémů. Bojuje s dluhy

1. 7. 2016
Autor: Anna Vacková, E15

Společnost InterStore Group se potýká s dluhy. Provozovatel eshopu Inter-store.cz, který v Česku působí od roku 2012, čelí na Slovensku insolvenci. Se soudem a věřiteli se firma domluvila na odepsání části dluhu.

Firma je v problémech od začátku roku. O soudní ochranu před věřiteli úspěšně zažádala v únoru. V rámci restrukturalizace došlo k odpuštění části dluhu a spuštění ochranné lhůty, která nedovoluje věřitelům jejich dluhy vymáhat.

Jde hlavně o banky a dodavatele. Podle agentury Finstat jsou celkové závazky společnosti za rok 2014, což je poslední období, kdy firma zveřejnila účetní závěrku, ve výši 5,9 milionu eur, tedy 159 milionů korun. Nejvyšší část dluhu vyplývá z obchodního styku. Dodavatelům a jiným obchodním partnerům firma dluží 5,7 milionu eur. Zbytek představuje závazek vůči bance.

Finanční výsledky mateřské společnosti byly v minulých letech pozitivní. Vznikla v roce 2006, přičemž několik let po sobě zaznamenávala meziroční růst obratu v řádu stovek procent. Za dva roky obchodu stoupl počet objednávek z pěti tisíc na 50 tisíc.

V době, kdy obchod vykazoval zisky v řádu stovek milionů korun, se rozhodl expandovat také do České republiky. InterStore Group CZ se sídlem na Malé Straně v Praze má centrální sklad v Brně a čtyři odběrná místa v Praze, dvě v Brně a další v Ostravě, Olomouci, Zlíně, Českých Budějovicích, Plzni a Hradci Králové. Na internetovém srovnávači Heureka.cz lidé hodnotí kvalitu eshopu známkou 73 procent.

Beze zmínky o problémech

„Obecně je platební neschopnost provozovatele eshopu pro kupující potenciálním problémem. Pokud ale kupují na dobírku, nevystavuji se finanční ztrátě, nejhorším případem pro ně je nedodání zboží,“ říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Čeští zákazníci si loni na InterStore stěžovali pouze dvakrát. „Spotřebitel si stěžoval na to, že objednal zboží, následně mu z eshopu oznámili, že zboží není dostupné momentálně, a jeho objednávku zrušili. Spotřebitel se dotazoval, zda je takový postup v pořádku,“ uvádí mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Dodává, že ČOI v případě neuzavření nákupu nemá pravomoci zkoumat, zda jde v případě obchodu o širší problém. Za letošek ještě inspekce nemá dostupné údaje.

CONTENT24

Internetový obchod funguje dále a na stránkách firmy není zmínka o žádných problémech, nebo omezení provozu. Na dotazy webu Euro.cz týkající se zadlužení společnost neodpověděla.


Čtěte také:

Největší pivovar světa prý blokuje dovoz vlastních piv do Belgie

Pivovary Lobkowicz zcela ovládnou Číňané

Kofola odstoupila od smlouvy o koupi WAD Group. Novým zájemcem je Šlemr

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).