Menu Zavřít

Enterprise Investors investují do větrné energie

6. 2. 2012
Autor: profit

Skupina Enterprise Investors bude investovat do větrné energie. Prostřednictvím svého fondu Polish Enterprise Fund VI v příštích několika letech poskytne 40 milionů euro do polské větrné energetiky.  

 

Foto: Profimedia

Pro tento projekt získala skupinu zkušených manažerů z trhu s větrnou energií. Jejich úkolem je vybrat projekty, nakoupit podíly v těchto projektech, zajistit bankovní financování a poté dohlédnout na výstavbu větrných elektráren.

Fond poskytne vlastní kapitál potřebný k vybudování elektráren. Ty budou následně prodány strategickým nebo finančním investorům, kteří hledají stabilní, dlouhodobý zisk. Fond v současné době zkoumá více než dvanáct projektů větrných farem. Se třemi, které mají celkový výkon 200MW, je v pokročilé fázi jednání.

„Téměř rok jsme analyzovali trh s větrnou energií. Vedle své činnosti v Polsku vstoupíme možná v budoucnu na další trhy střední a východní Evropy, zejména na rumunský trh větrné energie, který se také zdá být velmi atraktivní pro investory,“ řekl Michał Rusiecki, managing partner společnosti Enterprise Investors.

BRAND24

„Naše analýza ukazuje, že počet investorů ochotných zapojit vlastní kapitál do výstavby větrných elektráren je v současné době nedostatečná, a my chceme alespoň částečně tuto mezeru zaplnit. Věříme, že můžeme pracovat s developery na výstavbě větrných parků s celkovou kapacitou několika stovek megawattů, čímž se zvýší výroba ekologicky čisté energie v Polsku,“ řekl Michał Rusiecki.

Enterprise Investors je jednou z největších firem v oblasti private equity a rozvojového kapitálu ve střední a východní Evropě. EI získali prostředky v celkové výši 1,7 miliard euro. Dodnes investovaly tyto fondy 1,4 miliard euro do 124 společností z různého odvětví a plně exitovaly z 94 investic s celkovým výnosem 1,7 miliard euro.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).