Menu Zavřít

Energo-Pro si jde v Bulharsku pro 3,5 miliardy korun

15. 11. 2016
Autor: čtk

Společnost Energo-Pro Varna, která je dceřinou společností energetické skupiny Energo-Pro Group se sídlem v Praze, vydává v Bulharsku dluhopisy za zhruba 3,5 miliardy korun (130 milionů eur).

Sedmileté dluhopisy s ročním úročením 3,5 procenta mají podle firmy podpořit investice do bulharské energetiky a rozvoj bulharského kapitálového trhu. Dluhopisy byly umístěny mezi institucionální investory z Bulharska, Rakouska, centrální a jihovýchodní Evropy, uvedla firma.

Energo-Pro Varna je jedním ze tří provozovatelů distribuční sítě elektřiny v Bulharsku. Firma v zemi elektřinu také prodává, a to více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností a podniků. Firma uvedla, že peníze získané vydáním dluhopisů plánuje využít k financování kapitálového investičního programu v oblasti rozvoje distribuční sítě v letech 2016 až 2023.

„Tento investiční program zahrnuje akvizici již existující energetické infrastruktury, její rekonstrukci a nové investice do rozvoje. Část prostředků může společnost investovat, podle celkového výsledku emise, do energetických aktiv v Bulharsku, Gruzii, Turecku a Rumunsku,“ sdělila mluvčí Energo-Pro Group Hana Hikelová.

Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže letos v květnu obvinila Energo-Pro Varna ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Z podobného důvodu úřad pár dní předtím obvinil jeden z bulharských distribučních podniků společnosti ČEZ. ČEZ i Energo-Pro mají problémy s bulharskými úřady už delší dobu, obě firmy proto proti Bulharsku zahájily mezinárodní arbitráž.

Dále čtěte:

ČEZ došla trpělivost. Po Bulharech chce stovky milionů eur

BRAND24

Energo-Pro postaví Turkům elektrárnu za miliardy

ČEZ vstoupil na chorvatskou energetickou burzu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).