Menu Zavřít

Energie

16. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Bouře žene ropu

Světové ceny minulý týden zrychlily růst a americká ropa se dočasně dostala až nad 74 dolarů na barel. Způsobil na to zejména vznik tropické bouře v Mexickém zálivu spolu s formováním hurikánu Dean v Atlantiku a také zpráva o výrazném poklesu zásob ropy a benzinu v USA.

Teplárnám vadí daňová reforma

Provozovatelé tepláren se obávají, že je připravovaná ekologická daňová reforma připraví o značnou část zákazníků, pro něž bude výhodnější zásobovat se teplem z vlastních zdrojů. Teplárnám se dle předsedy Teplárenského sdružení ČR Alexeje Nováčka nelíbí, že od daně mají být osvobozeny domovní kotelny a domácnosti, jež používají k individuálnímu vytápění zemní plyn, nikoli však teplárny, které ze stejné suroviny teplo vyrábějí pro domácnosti.

Větrné elektrárny na Znojemsku

Na Znojemsku by mohly v příštích letech vyrůst dva větrné parky s celkovým výkonem téměř 25 megawattů. Tři elektrárny chce v okolí obcí Lesná a Vracovice postavit společnost Eldaco, dalších osm pak v oblasti Kraví hory firma Ráj dřeva z nedalekých Pavlic. Oba projekty nyní čekají na posouzení vlivů na životní prostředí.

BRAND24

Ministerstvo nechce akcie PRE

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhne vládě, aby vyslovila souhlas s výměnou balíku akcií společnosti Pražská energetika (PRE), který ministerstvo spravuje, za podíl v polostátní energetické firmě ČEZ. O prodej 14,19 procenta akcií PRE usiloval resort již za sociálnědemokratického ministra Zdeňka Škromacha.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).