Menu Zavřít

Energie

3. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

Příspěvek Arabům k jádru

Francie je dle prezidenta Nicolase Sarkozyho připravena pomoci Egyptu s vývojem civilních jaderných technologií. Francie se v uplynulých měsících dohodla na spolupráci v jaderné energetice s Marokem, Alžírskem a Libyí. Sarkozy v červenci prohlásil, že Západ by měl věřit arabským státům při jejich vývoji podobných technologií pro mírové účely, jinak by podle něj hrozila „válka civilizací“.

Větrníky kontra husy

Výstavba šesti asi 150 metrů vysokých větrných elektráren u Bantic na Znojemsku je nejistá, neboť dle znojemského městského úřadu a České ornitologické společnosti by větrný park za půl miliardy korun mohl výrazně narušit vzhled krajiny i blízké hnízdiště hus. Krajský úřad rozhodl, že detailněji prozkoumá vliv stožárů na okolí. Společnost WEB Větrná energie už začala v místě s výstavbou jedné elektrárny.

Poslanci nestíhají schvalovat

Benzin sice musí od ledna obsahovat biosložku, potřebnou daňovou legislativu však Parlament nestihl schválit. Sněmovna by měla novelu zákona o spotřebních daních schvalovat 15. ledna 2008; do nafty se biosložka přimíchává již od září. Česká rafinérská, jež patří k největším dodavatelům motorových paliv v Česku, investovala v rafineriích kvůli přimíchávání biosložky více než čtvrt miliardy korun.

BRAND24

Rekordní Rosněfť

Ruský státní ropný gigant Rosněfť plánuje zvýšit roční těžbu ropy o jedenáct procent, k čemuž mají přispět nové vrty a technické inovace. Koncem příštího roku chce firma také zahájit těžbu na novém poli v severovýchodní Sibiři. Státní Rosněfť měla největší užitek z bankrotu bývalého ropného gigantu Jukos, na aukcích sbírala všechna jeho hlavní naleziště. V roce 2007 vytěžila jako vůbec první ruská společnost více než sto milionů tun ropy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).