Menu Zavřít

Energie

10. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

OPEC očekává růst cen

Šakíb Chalíl, prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), očekává růst ropných cen i v prvním čtvrtletí letošního roku. V dalším čtvrtletí by se ale prý již měly stabilizovat. Chalíl to oznámil poté, co se cena lehké americké ropy počátkem ledna poprvé v historii vyšplhala nad sto dolarů za barel.

Německo o ===== bnovitelnější =====

Elektřina z obnovitelných zdrojů se loni v Německu podílela na celkové spotřebě elektřiny čtrnácti procenty. Podíl se mírně zvýšil ze dvanácti procent v roce 2006 hlavně díky nárůstu větrných elektráren.

Africká anabáze Gazpromu

Ruský plynárenský gigant Gazprom, jenž usiluje o získání nových zásob plynu po celém světě, má zájem o těžbu plynu v Nigérii a nyní jedná s tamní vládou o možných investicích do rozvoje těžby, které by mohly činit až 2,5 miliardy dolarů. Nigérie je osmým největším vývozcem ropy na světě a má sedmé největší zásoby zemního plynu na světě.

Nasypte do nádrží proso!

Proso prutnaté se jeví jako velmi slibná plodina pro výrobu přírodního etanolu, užívaného jako přísada do ropných paliv. Přírůstky této traviny - a tím i její energetická výtěžnost - jsou dle studie amerických biochemiků z univerzity v Nebrasce velmi vysoké. Vysoká rostlina s modrými kvítky roste hojně i rychle a umožňuje získat 5,4krát více energie, než kolik je třeba vložit do jejího pěstování a do výroby etanolu z ní.

BRAND24

Spotřeba elektřiny v ČR roste

Čistá spotřeba elektřiny v Česku vzrostla v listopadu dle statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) meziročně o 5,9 procenta na 5,65 terawatthodiny. Tuzemské elektrárny vyrobily během předposledního loňského měsíce 8,06 terawatthodiny elektrické energie, což je o sedm procent více než před rokem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).