Menu Zavřít

Energetický gigatendr

8. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Informační technologie

Podtitulek: ČEZ zvažuje, že znovu vypíše výběrové řízení na outsourcing datových center. Ve větším rozsahu než původních deset miliard

Když na začátku letošního září zrušila elektrárenská společnost ČEZ tendr na outsourcing datových center v hodnotě až deseti miliard korun, strhla se kolem této zakázky velká mediální přestřelka. Mezi uchazeči se totiž vedle velkých IT firem objevilo jméno nepříliš známé společnosti Alseda Data. A o té MF Dnes napsala, že je napojena na lobbistu Ivo Rittiga, který měl pomoci tendr vyhrát. Již v té době výkonný ředitel skupiny Daniel Beneš upozorňoval, že ČEZ pouze nenašel s potenciálními zájemci společnou řeč o rozsahu zakázky, a že firma myšlenku na správu datových center prostřednictvím externího partnera k ledu neukládá.
Naopak. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že právě v těchto dnech probíhá ve skupině ČEZ detailní analýza IT zázemí s důrazem na oblast datových center. Výsledkem by mělo být doporučení pro management firmy, jak se v budoucnu co nejekonomičtěji postarat o obrovské množství dat, kterým elektrárenský gigant disponuje. V úvahu údajně připadá konsolidace datových center a následný provoz vlastními silami, konkrétně specializovanou dceřinou firmou ČEZ ICT Services (jak je tomu dosud), nebo kombinace výše uvedeného s částečným outsourcingem. Zvažována je i nejodvážnější varianta – plný outsourcing, tedy svěření péče o firemní data externí společnosti.
Zdroje z IT trhu považují za velmi pravděpodobné, že elektrárenský gigant vypíše nový tendr na outsourcing datových center. A to dokonce ve větším rozsahu, než byl ten původně uvažovaný v hodnotě téměř deseti miliard korun.

Vydělaly by málo
„Mohu potvrdit, že pracujeme na analýze současného stavu datových center, na návrhu způsobu jejich konsolidace a budoucí formy správy. Výsledné doporučení bychom měli před Vánoci předložit managementu, představenstvu a dozorčí radě ,velkého ČEZu‘, jejichž členové rozhodnou o dalším postupu,“ řekl týdeníku EURO Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ICT Services.
Důvod, proč skupina zrušila původní tendr, je poměrně prozaický – rozsah původní zakázky nebyl pro IT firmy, které se do výběrového řízení přihlásily, příliš atraktivní. „Varianta outsourcingu, kterou jsme plánovali, se ukázala jako tržně neprůchodná,“ potvrzuje Čermák. „Uvažovali jsme, že externí firmě svěříme jakousi základní variantu správy datových center, tedy péči o budovu, hardware a základní software. Naši potenciální dodavatelé však v rámci soutěžního dialogu, jak byl tendr od začátku nastaven, přiznali, že takováto omezená forma outsourcingu pro ně není efektivní. Prostě, že by na železu a operačním systému málo vydělali,“ vysvětluje.

Karneval technologií
Jisté podle něj je, že celá energetická skupina bude muset přistoupit přinejmenším ke konsolidaci datových center. Tím, jak ČEZ v posledních letech přikupoval celou řadu různých firem, přibývaly ve skupině odlišné IT systémy, včetně těch, které jsou zaměřeny na úschovu a správu veškerých informací v digitální podobě, tedy datová centra. „Je tu neskutečný karneval technologií, takže je nepochybné, že v nastoupené konsolidaci musíme pokračovat, a to buď vlastními silami, nebo za pomoci externího partnera,“ říká Čermák.
V nové variantě outsourcingu datových center vedení ČEZ ICT Services počítá s tím, že by dodavatelské firmě svěřilo kromě základní péče (budova, hardware a operační systém) i správu databází, což je software pro shromažďování a ukládání dat, jakási moderní obdoba kartoték. „Zcela nejvýše v pomyslné pyramidě vrstev datových center je správa aplikací, tedy i programů. To jsou v případě ČEZ různé technologické softwary obsluhující specifické činnosti, například i elektrárny, takže nepřichází v úvahu jejich outsourcing někam ven. O tyto aplikace se postaráme sami,“ ujišťuje Čermák.

Aspoň deset procent dolů
Výsledkem analýzy, kterou jeho tým připravuje, familiárně označované jako „nový řez“, by mělo být doporučení pro statutární orgány ČEZ k této problematice. Čermák prozatím nechce předjímat, zda bude vedení skupiny nakloněno outsourcingu ve vyšší variantě, připouští ale, že v případě odsouhlasení bude muset být kontrakt pro ČEZ výhodný jak po ekonomické, tak i bezpečnostní stránce. „Ochrana by musela být na ještě vyšší úrovni než dnes a ekonomická výhodnost řešení je jasně kvantifikována – muselo by to být oproti současnému stavu alespoň o deset procent levnější,“ vypočítává.
Na tuzemském IT trhu se mezitím již začalo spekulovat o potenciálních zájemcích a také o ceně kontraktu. „V předchozím, zrušeném tendru se hrálo až o deset miliard korun v rámci celé doby trvání kontraktu, tedy předpokládaných deseti let. Jako dosažitelnou si dokážu představit i poloviční sumu, pokud by vše proběhlo čistě. Je pravděpodobné, že tendr rozšířený o databáze bude dražší jak na odhadované, tak i výsledné ceně,“ říká vysoce postavený manažer české pobočky technologické firmy, který nechce být jmenován. „Každopádně najít v Česku IT projekt podobného rozsahu je téměř nemožné, trh čeká na tuto informaci a lze předpokládat tuhý boj,“ doplňuje.

Souvislosti:
Kdo se chtěl starat o data ČEZu:
- T-Systems
- Telefónica O2 v konsorciu se společnostmi HP, IBM, Altron a Alseda Data

BRAND24

Box:
Inteligentní dálkové měřiče
Vedle zmiňovaného outsourcingu datových center a již uzavřeného tendru na externí správu koncových zařízení (devět tisíc mobilů, dvanáct tisíc počítačů a notebooků, devatenáct tisíc pevných linek a tisíc malých počítačů pro sběr dat v terénu; zajištěno vítězným konsorciem AutoCont/Impromat) připravuje skupina ČEZ postupné zavádění inteligentních měřičů spotřeby elektrické energie. V rámci pilotního programu se firma dohodla se společností Hewlett-Packard (HP) na dodání více než 40 tisíc automatických dálkových měřičů a s tím souvisejících IT služeb. Téměř 400milionový kontrakt je jen jakýmsi „předvojem“ velkého výběrového řízení na zajištění inteligentních odpočtů včetně dodávky chytrých měřičů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).