Menu Zavřít

Energetické firmy RWE a Engie zvažují alianci

19. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německá energetická společnost RWE a francouzská Engie zvažují vytvoření aliance. Mohl by tak vzniknout německo-francouzský gigant v oblasti rozvodných sítí, obnovitelné energie a energetických služeb s tržní cenou okolo 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Dotčené společnosti informaci odmítly komentovat. Na zprávu ale pozitivně zareagovaly akcie daných firem.

Zatím se nekonají přímá jednání mezi šéfy obou firem, společnosti podle Reuters pouze zvažují možné scénáře s poradci a bankéři. Německo-francouzskou alianci v oblasti energetiky po vzoru Airbusu léta prosazovala vláda francouzského prezidenta Françoise Hollandea.


O energetice dále čtěte:

Energetici hlásají elektromobilitu, sami ale „tankují super“

 Nabíjecí stanice pro elektromobily


Jednou z uvažovaných možností je výměna akcií mezi oběma společnostmi. RWE by tak mohla vyměnit svůj většinový podíl v divizi Innogy za menšinový podíl v Engie.

Energetici si počkají na volby

Podle zdrojů Reuters bude ale možná dohoda muset počkat na zářijové německé volby. Majetkové přesuny mezi firmami by si možná vyžádaly změnu francouzské legislativy. Podle bankéřů by to ale pro nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nemělo představovat problém.

Francouzský koncern Engie má dceřiné firmy v České republice. Jsou to bývalé firmy GDF Suez Prodej plynu a firma Cofely, která se zabývá například elektroinstalacemi v průmyslu a energetice. Loni v květnu obě v rámci sjednocování značky Engie a aktivit dceřiných společností změnily název. Z Cofely se stala Engie Services a GDF Suez Prodej plynu se změnil na Engie Energy Management CZ.

BRAND24

Firma Innogy se oddělila od mateřské skupiny RWE v loňském roce a stala se největší energetickou skupinou v Německu. RWE v ní ale stále vlastní podíl 76,8 procenta. Innogy zahrnuje obnovitelné zdroje energie, energetické sítě a maloobchodní aktivity, zatímco RWE se soustředí na konvenční zdroje energie. Aktivity RWE v České republice přešly od loňského 1. října pod Innogy.

Přečtěte si i další články o energetice:

Jaderný odpad v Německu se poplaví na řece. Aktivisté nechápou

Ekologické Innogy se daří. Pomohla mateřské RWE navýšit zisk


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).