Menu Zavřít

Energetická fúze s otazníkem. Vláda zvažuje integraci firem ČEPS a OTE

7. 1. 2020
Autor: Pinkas Martin/Euro

Fúze a akvizice se většinou odehrávají mezi podniky v soukromém vlastnictví. Ale ne výhradně. Podle dobře informovaného zdroje týdeníku Euro se chystá propojení dvou významných hráčů v české energetice, kdy větší a ziskovější firma ČEPS ovládne menší společnost OTE. Ta by se údajně měla změnit v dceřinou firmu společnosti ČEPS.

Obě společnosti jsou ovládány ministerstvem průmyslu a obchodu, které je podobným plánům nakloněno. Na zaslané dotazy však reagovalo jen obecně.

„Integrace společností ČEPS a OTE, o které píšete, v současné době není na pořadu dne. Je samozřejmě vhodné, aby společnosti maximálně spolupracovaly. Synergie činností ČEPS a OTE totiž mohou přinést lepší výsledky, tedy i lepší služby a produkty,“ reagovala tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Velmi podobně odpověděla též mluvčí ČEPS Hana Klímová.


Čtěte komentář: Strašení nedostatkem elektřiny 2.0

ilustrační foto


V prostředí české energetiky tato zpráva vyvolala jisté obavy. ČEPS má pověst konzervativní instituce, která prosazuje nové jaderné bloky a brzdí plány na rozvoj obnovitelných zdrojů a bateriových úložišť energie. Za éry minulého ředitele ČEPS Jana Kaliny týdeník Euro upozornil na několik kauz, které poodhalily nezdravě silné vazby na nejvlivnější hráče v české energetice - na polostátní ČEZ a soukromou skupinu EPH.

ČEPS je vlastníkem a provozovatelem přenosové soustavy, na starost má také stabilizaci sítě a přeshraniční obchodování s elektřinou. Hospodaření ČEPS je dlouhodobě ziskové, jen za leden až září 2019 společnost vydělala 3,2 miliardy korun před zdaněním. Společnost OTE se stará o vyrovnávání odchylek na trhu s elektřinou a plynem, provozuje též spotový (krátkodobý) trh s energií.

Čtěte také

ČEPS opravuje vedení velmi vysokého napětí, Temelín musí snížit výkon o třetinu

Energetická jistota: stát hodlá elektrárnám začít platit za pohotovost od roku 2025

Burzovní elektřina pro každého. Pražská Power Exchange spustí službu pro domácnosti

BRAND24

Ceny energií pro příští rok: elektřina mírně zdraží, plyn může i zlevnit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).