Menu Zavřít

Elitní právníci v soutěži krásy

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Proniknout do oblastí, jako jsou šaría nebo čínské právo, je výzva, říká šéf Lovells

Mezinárodní advokátní kanceláře neprožívají nejlepší období. Na jejich finanční situaci se projevily problémy některých významných klientů související s hypoteční krizí ve Spojených státech amerických. Současně se však právníci učí využívat možností, které jim poskytují nové trhy v Asii a na Blízkém východě. „Například finanční transakce v právu šaría jsou nesmírně složitou a zajímavou oblastí,“ uvedl senior partner mezinárodní právnické firmy Lovells John Young.

EURO: Dotkla se hypoteční krize i hospodaření advokátních kanceláří? YOUNG: Nepochybně ano. Zasáhlo to všechny velké firmy působící v Londýně nebo ve Spojených státech amerických - především proto, že se to velmi dotklo našich klientů. Zatím však nevíme, jak závažné důsledky to bude mít. Dle médií to někdy vypadá, že celý obchodní svět je paralyzován a neprobíhají žádné obchody. Tak tomu však není. Krize měla významný dopad na společnosti, které se věnují financím a půjčování peněz vůbec. Stále však probíhají finanční operace založené na tom, že lidé chtějí jednoduše rozšiřovat svůj byznys. Například v oblasti pojišťovnictví nevidíme vůbec žádné zpomalení. Je také zjevné, že dopad krize se v každé oblasti zásadně liší, například v Asii je nesrovnatelně menší než v Evropě. Proto se také důsledky těchto potíží na náš byznys rozloží.

EURO: Dnešní velké globální advokátní kanceláře zaměstnávají obrovský počet právníků. Vy jich máte téměř dva tisíce. Existuje ještě prostor pro další růst? YOUNG: O expanzi můžeme mluvit ve dvou významech. Pokud jde o otvírání nových kanceláří, situace je poměrně stabilní. Za poslední čtyři roky jsme otevřeli jedinou novou pobočku v Dubaji. Pokud však jde o nárůst počtu lidí, kteří pracují v jednotlivých kancelářích, jsem přesvědčen, že jsou ještě velké příležitosti k růstu. Firmu jsme totiž budovali jak otevíráním nových poboček, tak akvizicemi lokálních kanceláří. Proto v mnoha regionech zůstala nutnost pobočky dále zvětšovat.

EURO: Lovells má nyní 26 poboček v mnoha zemích světa včetně Spojených arabských emirátů nebo Vietnamu. Přináší všechny tyto pobočky zisk nebo je přítomnost v některých zemích i věcí prestiže? YOUNG: Je to dáno jen tím, kde musíme být. Pokud bychom počet kanceláří ve světě brali jako věc prestiže, přišlo by nás to poněkud draho. Otevření pobočky je totiž opravdu velmi drahá věc. Můžete si všimnout, že existuje mnoho ekonomicky významných zemí, kde přítomni nejsme, například Austrálie, Kanada nebo země Jižní Ameriky. Je to proto, že jsme nikdy neměli od svých klientů dostatečnou poptávku po kancelářích v těchto zemích.

EURO: Je soutěživost mezi advokátními kancelářemi a jejich právníky větší než například před deseti lety? YOUNG: Rozhodně ano. Má to však více důvodů. Když jsem v roce 1979 vstupoval do advokacie, profesní pravidla v mnoha zemí neumožňovala dát si například reklamu do novin. V Británii bylo dokonce zakázáno nabízet právní služby lidem, kteří ještě nebyli vašimi klienty. Profesní normy se od té doby velmi změnily. Především však sami právníci začali být mnohem agresivnější a soutěživější než dřív. Už chápou, že poskytují nejen služby, ale že jsou i součástí tvrdého byznysu. Také klienti jsou nesrovnatelně náročnější než dřív. Před dvaceti lety bylo normální mít jednoho právníka a léta s ním spolupracovat. Nyní se klienti celou dobu rozhlížejí a analyzují, zda opravdu využívají tu správnou firmu. A mají více firem pro různé oblasti své činnosti. Velké společnosti každý rok nebo dva organizují něco jako „soutěže krásy“, na nichž se dívají na nové firmy, jež vstoupily na trh, a co jim která z nich může nabídnout.

EURO: Máte několik poboček v Číně. Liší se výrazně čínské právní prostředí od evropského? YOUNG: Právní prostředí v Číně je velmi specifické a odlišné od zbytku světa. Dnes máme kanceláře v Pekingu a Šanghaji a také v Hongkongu, kde jsme mimochodem přítomni více než 25 let. Pomáhali jsme také vytvořit sdružení čínských právnických kanceláří Sino-Global Legal Alliance (Čínsko-globální právnické sdružení). Účelem tohoto projektu bylo spojit Lovells s deseti existujícími čínskými právnickými firmami především z oblasti mimo Peking a Šanghaj. Chybou, kterou mnoho evropských byznysmenů dělá, když uvažují o Číně, je, že se domnívají, že to je několik moderních měst a potom miliony kilometrů rýžových polí. To však není vůbec pravda. V Číně je přes dvě stě měst s více než milionem obyvatel a asi dvacet metropolí s více než pěti miliony lidí. Právě v těchto oblastech má zájmy řada našich klientů - například z oblasti průmyslu. V těchto městech samozřejmě existovaly právnické firmy, ale obvykle byly malé a rostly jen pomalu. Proto jsme připravili tento projekt, který našim zákazníkům umožní vstup do těchto oblastí a čínským firmám zase ulehčí kontakt s mezinárodní obchodní komunitou.

EURO: Bylo náročné uspět s právními službami na čínském trhu? YOUNG: Je to jiný druh výzvy. Nedá se to příliš srovnávat. Rozdíl je v tom, že všude v Evropě existuje velká tradice poskytování právních služeb. Založit si novou kancelář je podobné jako založení automobilky v USA - už to před vámi učinila spousta jiných lidí, a proto víte, kde začít. V Číně je to úplně jiné. Advokacie je tam povolená až od roku 1979, a proto tradice není tak dlouhá. Právnický stav je tudíž velmi malý, nemá mezinárodní zkušenosti a rozvíjí se jen velmi pomalu.

EURO: Máte kancelář také v Dubaji. Znamená to, že pomáháte klientům i v rámci práva šaría? YOUNG: Ano. Právem šaría se intenzivně zabýváme a je to skutečně fascinující oblast. Nesmírně zajímavá je například oblast finančního a pojišťovacího práva v rámci šaríi. Dle islámského práva je totiž zakázané brát za půjčování peněz úrok. To je však podstata bankovnictví, a proto stojíte před úkolem, jak to skloubit dohromady. Vymýšlejí se tedy různé právní konstrukce, které jsou obvykle postaveny na tom, že nějakou věc prodáte a poté si ji pronajmete nazpět. Finanční výsledek takové transakce je pak stejný jako u běžné úrokované půjčky. Tohle je velmi jednoduchá operace, vy však musíte být schopni provést i ekvivalenty značně složitých finančních transakcí. To vyžaduje intenzivní kontakt mezi právníky a mully (islámští učenci, v šiítském islámu také duchovní nižšího stupně - pozn. red.), kteří vám musejí dát „posvěcení“, že to, co děláte, neodporuje pravidlům koránu.

EURO: Jste odborníkem na pojišťovací právo. Co je v této oblasti specifické pro země Blízkého východu? YOUNG: Podmínky pro pojišťovnictví jsou v muslimských zemích velmi složité. Korán totiž říká, že stane-li se nějaká nehoda, byla to vůle Boží, a proto se nemáte snažit těmto událostem zabránit nebo se proti nim jakkoli pojistit. Existuje však zvláštní koncept islámského pojišťovnictví zvaný Takaful, který vychází přímo z koránu. Proto máme například v naší dubajské kanceláři právníky, kteří se vztahy práva a náboženství intenzivně zabývají. Spolupráce s náboženskými úřady v zemi je výhodná pro všechny, protože i naši klienti často rádi zaplatí o něco víc, aby měli jistotu, že svými aktivitami neurazí náboženské cítění obyvatel.

BOX:
John Young (51)
Senior partner advokátní kanceláře Lovells. Vystudoval práva na univerzitě v Cambridge. Poté nastoupil do londýnské centrály Lovells, kde pracuje téměř 30 let. V roce 1987 se stal partnerem, před čtyřmi lety postoupil ve firmě na nejvyšší příčku. Specializuje se především na pojišťovací právo. Je bývalým předsedou Společnosti skotských právníků v Londýně. Historie firmy, kterou zastupuje, sahá až do roku 1899. Dnes má 26 poboček po celém světě a zaměstnává tři tisíce lidí. To z ní činí jednu z největších advokátních kanceláří světa. V České republice je firma přítomna od roku 1991.

BRAND24

Souvislosti

Advokátní kancelář Lovells založil v roce 1899 v Londýně John Spencer Lovell.
V roce 2000 se firma sjednotila s jednou z největších německých právních kanceláří Boesebeck Droste.
Dnes působí v 26 zemích a zaměstnává tři tisíce lidí, z toho asi 1900 právníků.
Mezi její klienty patří například firmy Exxon nebo Barclays Bank.
V roce 1991 založila kancelář v Praze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).