Menu Zavřít

Elektronizace zlepší podmínky lékařům

10. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

BRAND24

V době, kdy co nevidět zjistíme, kolik skutečně odejde našich lékařů do ciziny, přichází s velmi důležitou iniciativou největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP ČR. Mezi podmínkami lékařů, kromě samozřejmě mediálně nejvíce propíraného zvýšení platů, je také zlepšení pracovních podmínek a zprůhlednění finančních toků v českém systému poskytování zdravotní péče. Řešením situace může být právě elektronizace.
VZP ČR se rozhodla ve dvou krajích České republiky, konkrétně v Karlovarském kraji a na Vysočině, dát elektronizaci zdravotnictví zcela nový a zásadní impulz. V těchto krajích se nabídne unikátní možnost začlenit díky vysoké penetraci pojištěnců VZP a také systému Elektronických zdravotních knížek jak pacienty, tak zdravotnické pracovníky a ostatní prvky zdravotnického systému do pilotního projektu elektronizace. Komplexní řešení programu kvality péče, které přinese zkvalitnění léčby, vyšší efektivitu a další výhody celému zdravotnickému systému, bude odstartováno v první polovině tohoto roku.
Motivační systém, který VZP připravuje při využití současného potenciálu Elektronických zdravotních knížek, zahrnuje odměňování zdravotnických zařízení, která budou aktivně pracovat s informacemi o výsledcích vyšetření v rámci elektronizace zdravotnictví. Medicína byla, je a bude o informacích a zde se jim budou dostávat v reálném čase v jednoznačné a přehledné podobě na jejich počítačích. Také pacient se v tomto systému stává aktivním příjemcem zdravotní péče, zejména chronicky nemocní pacienti ocení, že nemusejí při každé návštěvě informovat svého lékaře, specialistu nebo v lékárně, jaká vyšetření již prodělali a jaké léky užívají.
V rámci pilotního projektu bude průběžně sledována interakce mezi poskytovateli zdravotní péče, pacienty, zdravotní pojišťovnou a ostatními zařízeními. Budou se zjišťovat zejména rozdíly v nákladovosti a kvalitě lékařské péče ve srovnání s ostatními kraji. Po zhodnocení a případných úpravách celého projektu kvality péče bude program rozšířen plošně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).