Menu Zavřít

Elektronické náramky v ohrožení

26. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Domácí vězení

CONTENT24

Nový tendr na elektronické náramky pro lidi odsouzené k domácímu vězení zřejmě jen tak nespatří světlo světa. Původní výběrové řízení loni zrušil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kvůli tomu, že pravidla tendru se prý měnila v neprospěch státu. Kromě toho byla soutěž spojována s advokátní kanceláří exministra Pavla Němce.
Další postup se bude odvíjet od finančních možností ministerstva. „Pan ministr Pospíšil v rámci jednání o rozpočtu písemně upozornil ministra financí, že snížení rozpočtu na rok 2012 prakticky znemožňuje projekt Trest domácího vězení realizovat,“ řekla pro týdeník Euro mluvčí resortu spravedlnosti Tereza Palečková.
Ministerstvo mělo na projekt pro příští rok vyhrazeno 250 milionů korun. Podle stávající podoby rozpočtu by je ovšem muselo využít na pokrytí provozních výdajů, zejména ve vězeňství. Projekt by tak musel být dočasně pozastaven.
Během loňského roku bylo v ČR k domácímu vězení odsouzeno 130 osob. Česko má přitom dlouhodobý problém s přeplněnými věznicemi a v počtu 200 lidí za mřížemi na sto tisíc obyvatel ho v Evropě předhání už jen Estonsko, Litva a Lotyšsko.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).