Menu Zavřít

Elektronické aukce šetří firemní náklady I.

16. 1. 2012
Autor: profit

Elektronické aukce jsou čím dál oblíbenějším prostředkem, jak co nejlevněji nakoupit tu či onu komoditu. Hrají tak velkou roli v úspoře firemních nákladů, snížení ceny předmětu aukce totiž nezřídka dosahuje i 30 procent. Dražit přitom lze v podstatě vše. A není to ani nic složitého.

Foto: Profimedia.cz

Hovoříme-li o aukcích, které nám mají pomoci snižovat náklady za nákup zboží a služeb, pak se jedná o aukce reverzní. Hlavním atributem reverzní aukce je skutečnost, že její vyhlašovatel nic neprodává, ale nakupuje.

Elektronické aukce samozřejmě nejsou jediným prostředkem pro snížení nákladů ani nenabízí komplexní řešení v rámci firemní nákladové strategie. Určitě však patří do portfolia opatření, která toto snižování efektivně řeší.

Z hlediska technického zabezpečení přitom potřebujete vlastně pouze počítač, připojení k internetu a aukční software. Aukční software je aplikace, která „nahrazuje“ licitátora a aukční síň,“ říká Josef Handl ze společnosti Infinity, která se elektronickými aukcemi zabývá.

Aplikace obsahuje i řadu dalších funkcionalit, například možnost zasílání pozvánky účastníkům, realizace vlastní aukce, komunikace s účastníky a především rekapitulace výsledku aukce s možností zaslat účastníkům protokoly o jejím průběhu a výsledku.

Některé aukční aplikace jsou navíc schopny komunikovat s datovými schránkami a především je lze integrovat s podnikovými informačními systémy. „Implementace do vlastního prostředí a správné nastavení procesů patří mezi klíčové fáze efektivního provozování elektronických aukcí. Pokud se aukce zahrne do procesního modelu, může přinést úsporu desítek procent z nákladů firmy,“ dodává Handl.

Nejjednodušším způsobem, jak získat aukční software, je si ho koupit. Jsou ale i jiné možnosti, které mohou být z hlediska nákladů výhodnější. Od provozovatelů elektronických (virtuálních) aukčních síní si lze koupit například možnost uskutečnit jednu nebo více aukcí.

BRAND24

Není tudíž třeba kupovat celou aplikaci. Další úspory může přinést model, kdy náklady na „pronájem“ elektronické aukční síně zaplatí účastníci aukce. I to je možné.  Dnes se totiž najdou takoví poskytovatelé aukčních síní, kteří požadují za aukční prostor odměnu, která se vypočítává z rozdílu mezi částkou vyvolávací a částkou konečnou. I když tedy o část tohoto výtěžku nakonec firma přijde na úkor provize poskytovatele aukcí, samotná aukce bude vždy úspěšná, neboť jí nepředcházejí náklady na nákup softwaru nebo přednákup aukcí.

V zítřejším pokračování se dočtete, jak konkrétně s pomocí elektronické aukce ušetřit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).