Menu Zavřít

Elektřina chyběla v Evropě i USA, může se to opakovat!

10. 11. 2003
Autor: Euro.cz

NEFUNGUJÍCÍ DOPRAVA, UCPANÉ ULICE, MĚSTA VE TMĚ, TAKOVÁ BY MOHLA BÝT SITUACE PŘI PODCENĚNÍ INVESTIC DO ELEKTRICKÝCH SÍTÍ. LETOŠNÍ PORUCHY PŘENOSOVÝCH SOUSTAV EVROPY I VE SPOJENÝCH STÁTECH NAZNAČILY LIDEM, CO JE TO BÝT BEZ PROUDU.

Liberalizace trhu přináší těžkosti při řízení sítí

Rokem kolapsů energetických sítí by se dal nazvat letošní rok. Obrovské výpadky proudu v srpnu v USA a o několik týdnů později v západní Evropě naznačují, že přetížená a ne příliš kvalitní přenosová soustava by se v některých státech mohla stát úskalím pro volné obchodování s elektřinou. Především hrozí, že část Evropy bude bez proudu.

ŽIVOT VE VELKOMĚSTECH BEZ ELEKTŘINY

Severovýchod Spojených států a kanadskou provincii Ontario v polovině srpna postihl obrovský výpadek v dodávkách elektřiny. V N ew Yorku, ale i dalších městech až po kanadské Toronto se zastavilo metro, lidé se museli dostat ze zavřených vagonů a pak jít několik kilometrů podzemními chodbami. Zůstávali uvězněni ve výtazích, nešlo telefonovat, nefungovaly počítače, mobilní telefony se nedaly napájet ze sítě, v níž chyběla elektřina. Města tonula ve tmě. Ochromena byla automobilová doprava, protože na ulicích nefungovaly semafory, stejně jako doma pračky, televizory, sporáky. Provoz se zastavil na letištích v New Yorku, Clevelandu, Detroitu a také v kanadském Torontu a Ottawě. Přes 50 milionů lidí dva dny získávalo zkušenost o situaci, když nejde elektřina, kterou jinak bereme jako samozřejmost.

VÝPADEK POSTIHL I FIRMY

Výpadek přenosové sítě pocítily průmyslové podniky. Těžce postihl velké automobilky v severovýchodní části USA a Kanady. Bez proudu zůstaly některé továrny Fordu, GM a Chryslera. Podle mluvčího Fordu Ed Lewise se výpadek dotkl 23 z celkového počtu 44 severoamerických továren automobilky. Chrysleru se zastavila výroba v devíti ze 13 továren na americkém kontinentu. Neplánované zastavení výroby se výrazně dotkne hospodaření firem.

ROZVODNÉ SÍTĚ JSOU UŽ DOST STARÉ V souvislosti s výpadkem proudu se objevily otázky ohledně zranitelnosti stárnoucí rozvodné sítě. Ta propojuje v USA více než 6000 elektráren, které k výrobě elektřiny používají ropu, plyn, uhlí, vodu nebo jaderný pohon. Elektřina z těchto zdrojů se rozvádí vedením vysokého napětí o délce 800 000 km. Na přenos energie dohlíží více než stovka kontrolních středisek. V nich se monitoruje přenos energie, a ta se přesměrovává z oblastí s nízkou spotřebou do potřebných oblastí. Z dálkového vedení vysokého napětí přechází energie do místních a regionálních transformátorů. Tam se mění z vysokého napětí na běžný proud, který se používá v domácnostech a úřadech. Po Spojených státech postihly rozsáhlé výpadky přenosové soustavy i Evropu. Poruchy v dodávkách proudu se objevily v září ve Švédsku a Dánsku. Výpadek dodávek elektřiny 28. září v Itálii se stal největším kolapsem v zásobování energií na evropském kontinentě od konce 2. světové války.

BRAND24

KDE JE PŘÍČINA VÝPADKŮ PROUDU? Vedle povětrnostních podmínek, technických závad na zařízení, slunečních erupcí, lidského selhání, mnozí analytici svalují vinu na nesprávně nastavené obchodní a regulační podmínky. Pak by liberalizace trhu s elektřinou mohla dostat vážné trhliny. Nejednalo by se o náhodnou chybu a obrovské výpadky v dodávkách elektřiny by se mohly na společném evropském trhu opakovat. Podle Vladimíra Řezníčka, ředitele sekce Strategie a nákup společnosti ČEPS (Česká přenosová soustava) provozovatelům přenosových soustav, kteří se oddělili od výrobců elektřiny, přináší liberalizace trhu těžkosti při řízení sítí. Musejí v rámci regulovaného tarifu za přenos umožnit přenos každému, kdo o to požádá, až do výše technického limitu. Přitom fyzikální procesy přenosu elektřiny se uskutečňují jinak než obchodní transakce. Dají se jen velmi obtížně předpovídat skutečné toky elektřiny přes přenosové soustavy. Jen nesnadno lze předcházet přetížení sítí či jiným krizovým stavům. Stejně jako je následně řešit. JAK SE VYHNOUT RIZIKŮM

Organizace UCTE, která vytváří jednotnou, synchronně propojenou evropskou síť, a dále evropské sdružení operátorů přenosových soustav ETSO hledají intenzivně regulační rámce, které by umožnily vyhnout se rizikům totálních selhání dodávek elektřiny. Podle Řezníčka se stále více zemí začne spoléhat na dovoz elektřiny z oblastí Evropy, kde je energetických zdrojů dostatek. Pokud státní energetické politiky členských zemí budou investice do odvětví demotivovat nebo se záměry vlád budou často a protichůdně měnit, zvýší se potřeba přenosů obrovských objemů elektřiny na velké vzdálenosti. Tím vzrostou rizika se zajištěním spolehlivosti přenosů elektřiny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).