Menu Zavřít

Elektřina bude dražší

30. 5. 2005
Autor: Euro.cz

MANAŽERKA ROKU LUDMILA PETRÁŇOVÁ: Manažerkou roku 2004 se nedávno stala šéfka společnosti ČEPS Ludmila Petráňová. Státní firma, kterou Petráňová vede, zajišťuje chod české elektroenergetické sítě. Úspěšná manažerka předpokládá, že ceny energií budou stoupat.

MANAŽERKA ROKU LUDMILA PETRÁŇOVÁ:

Manažerkou roku 2004 se nedávno stala šéfka společnosti ČEPS Ludmila Petráňová. Státní firma, kterou Petráňová vede, zajišťuje chod české elektroenergetické sítě. Úspěšná manažerka předpokládá, že ceny energií budou stoupat.

* V anketě České manažerské asociace jste byla zvolena manažerkou roku 2004. Co znamená toto ocenění pro vás a co pro firmu?

Samozřejmě si velmi vážím ocenění i souvisejícího zájmu novinářů. Ale na druhou stranu naše státní společnost poskytuje velmi specializované služby, jejichž kvalita se sice dotýká každého spotřebitele v této zemi, ale naše zákazníky spočítáte na prstech dvou rukou. Takže nepotřebujeme reklamu. Naopak, náš postoj k popularitě je takový, že dokud se v médiích příliš neobjevujeme, je to dobře. S námi je to jako s tou elektřinou. Funguje, nefunguje. Svítí, nesvítí. Víc není co řešit. Ocenění chápu tak, že funguje a svítí, a to je zásluha všech spolupracovníků v ČEPS, nejen moje.

* Vaše společnost byla ve velké ztrátě, podařilo se vám ji ale z minusu dostat. Jaký máte recept na vedení podniku?

Hlavní úkolem managementu v takovém státním podniku zní: snižovat náklady. Nesmíme být ve ztrátě, ale také nesmíme mít zlaté kliky. Takže jde o to najít cenový kompromis, kdy si za přenos energie účtujeme tarif, který znamená vysokou spolehlivost a který je únosný pro zákazníka, ale na druhé straně nevede podnik do ztráty. Za mého vedení ČEPS jsme tedy dohodli nové tarify s regulačním úřadem, stlačili jsme náklady a část předešlých ztrát jsme kryli snížením základního jmění firmy. Například letos se naše tarify nezvyšovaly.

* Záleží podle vás na tom, zda v čele tak velké firmy stojí muž, nebo žena?

Ženy a muži rozhodují rozdílně. Podle mé zkušenosti ale právě díky tomu fungují nejlépe namixované týmy. Když jsou tam muži i ženy, staří i mladí. Každý do toho dá něco svého.

* Mnoho drobných podnikatelů i domácností, když platí účet za elektřinu, myslí obvykle na ČEZ. Jakou část z těchto peněz ale získává vaše společnost?

Dostáváme z toho zhruba 17 procent za přenos a systémové služby. Ale připomínám, že v tom je započítána i určitá malá rezerva na odchylky. Ty se musí krýt dokonce v rámci celoevropského systému. Když třeba ve Španělsku vypadne jaderná elektrárna, pocítíme to i u nás.

* Budete muset vyhovět individuálním požadavkům koncového odběratele?

Ano, od 1. ledna 2006 bude každý, kdo si to bude přát, moci být považován za tzv. „oprávněného zákazníka“. To zjednodušeně řečeno znamená, že když se sám rozhodne, od které elektrárny bude odebírat energii, musíme mu k tomu poskytnout přenosovou síť. Taková je aspoň teorie. Je otázkou, jak se to osvědčí pro malé zákazníky v praxi.

* Další oblastí, která může zajímat i menší firmy, jsou přečerpávací elektrárny, které vyrovnávají například nedostatek energie ve špičce…

Nejde jen o přečerpávačky, ale o záložní výkony a regulační energii vůbec. To je opravdu jediný segment, kde jako zákazník nakupujeme v tvrdě konkurenčním prostředí. Představuje to trh s podpůrnými službami, kde se jedná o zhruba osm miliard korun ročně. Nemůžeme takové elektrárny vlastnit, jen si v určitých denních hodinách pronajímáme jejich výkon.

* Jaký máme podle vás očekávat vývoj ceny elektřiny?

Cena energie v České republice bude kopírovat trend v Evropě. To znamená: půjde nahoru. Ze všech dostupných analýz vyplývá, že v Evropě brzy dojdou zásoby vlastních zdrojů. Zatímco dnes dováží kontinent asi 30 procent paliv, po roce 2020 to má být už víc než 70 procent. Takže vyhlídky nejsou optimistické. Tedy samozřejmě pokud se nepodaří nalézt nějakou náhražku ropy a uhlí.

ING. LUDMILA PETRÁŇOVÁ

* (1946) Absolvovala České vysoké učení technické v Praze, Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou. V letech 1983 až 1993 pracovala v Pražských energetických závodech. Poté nastoupila do společnosti ČEZ, kde působila v různých řídicích funkcích a také jako členka představenstva.

Do ČEPS nastoupila v roce 1999 jako ředitelka sekce ekonomiky a financování. V listopadu 2001 byla jmenována generální ředitelkou a později i předsedkyní představenstva. Za úspěšné působení v těchto funkcích byla v anketě České manažerské asociace vyhlášena Manažerkou roku 2004. Americký časopis Fortune ji zařadil do výčtu 50 nejmocnějších žen světového byznysu.

BRAND24

Foto popis| „Pokud jde o vedení firmy, ženy a muži rozhodují rozdílně,“ říká Ludmila Petráňová.

Foto autor| foto: Profit - Martin Siebert

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).