Menu Zavřít

O třetinu menší Opatovice: teplárna odstaví dva ze šesti uhelných bloků

18. 1. 2019
Autor: CC by 23.0 Karelj

Soutěže na modernizaci a ekologizaci dvou bloků Elektráren Opatovice skončily bez výběru vítěze. Takzvaná druhá etapa ekologizace klíčového zdroje tepla pro Hradec Králové a Pardubice vycházela na více než jednu miliardu korun. Zadavatel obě soutěže zrušil. Místo toho dvojici kotlů odstaví a provozovat bude jen čtyři dříve modernizované bloky.

Soutěže byly zrušeny s ohledem na evropskou strategii odklonu od spalování uhlí. „Máme možnost vyrábět potřebnou energii s dostatečnou rezervou tepelného výkonu na čtyřech již retrofitovaných blocích. I ve čtyřblokovém režimu jsme schopni naplňovat naše vize, tedy být spolehlivým a ekonomicky atraktivním dodavatelem elektřiny a tepla,“ uvedl mluvčí Elektráren Opatovice Martin Sýkora.

Elektrárny Opatovice patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a jsou jeho největším energetickým zdrojem na českém území. Zásobují teplem obě východočeské metropole i nedalekou Chrudim. Tamní ceny tepla přitom patři v rámci České republiky k těm nejnižším.

Odstavení přebytečných bloků souvisí se současným trendem, kdy uhelné teplárny omezují samostatnou výrobu elektřiny a zaměřují se na produkci elektrické a tepelné energie v kogeneračním režimu. Jak dodal mluvčí Sýkora, komplexní ekologizace provozu čtyř bloků v letech 2014 až 2016 vyšla na téměř tři miliardy korun a umožní naplnění zpřísněných emisních limitů.

Zatím nejistý zůstává osud plánů na stavbu zdroje na energetické využití odpadů v Opatovicích. Právě komunální odpad z Hradce Králové a Pardubic by výhledově mohl nahradit část spalovaného hnědého uhlí. 1

Dále čtěte:

Nový byznys Křetínského. EPH bude vyrábět elektřinu z britských odpadků

Tykačova Sev.en dá miliardy na opravu Chvaletic. Limity přesto nesplní

BRAND24

Cena elektřiny vs. cena povolenky

 Jan Brož

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).