Menu Zavřít

Ekonomika potřebuje modernizaci jako sůl

6. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Zelené návrhy Národní ekonomické rady vlády zabijí několik much jednou ranou. Nejenže pomohou oživit ekonomiku a nastartují inovace. Rovněž domácnostem sníží účty za energii, srazí škodlivé exhalace i dovoz plynu z Ruska.

Pomohou ekonomice, rodinám i našemu zdraví. Použít zelené inovace k oživení ekonomiky a menší závislosti na dovážené ropě a plynu, to nedělá jen Finsko. Přišly na to vlády v USA, Japonsku i řadě evropských zemí. Ale většina českých politiků tuhle šanci zatím nechává ležet na stole a dělá, co jim radí ČEZ. Přitom česká ekonomika potřebuje modernizaci jako sůl.

BRAND24

Proto Hnutí Duha uvítalo, že experti z vládní ekonomické rady navrhli zelené programy jako jedno z opatření k oživení ekonomiky. NERV ve své závěrečné zprávě mimo jiné navrhuje pokračovat v ekologické daňové reformě. Aby ČEZ a další velcí znečišťovatelé museli povolenky k exhalacím kupovat, namísto rozdávání zadarmo, a investovat výnosy z povolenek do programů, které sníží energetickou náročnost ekonomiky.

Hnutí Duha prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o dvě procenta ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).