Menu Zavřít

Вefinitivní Galileo

18. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Vesmírný výzkum

BRAND24

Evropský parlament minulý týden schválil zprávu českého europoslance Evžena Tošenovského (ODS), která upravuje způsob řízení projektu navigačního systému Galileo. Od něj si Evropané slibují, že nahradí ne zcela spolehlivý americký systém GPS.
V čele Galilea má stát správní rada složená ze zástupců členských států, kteří budou disponovat sedmadvaceti hlasy. Hlasovací váha Evropské komise podle schválené zprávy odpovídá 15,6 procenta podílu. O umístění správní rady v Praze dlouhodobě usiluje česká diplomacie. Občanský demokrat Tošenovský se však domnívá, že existují i zajímavější nabídky. „Jsem přesvědčen, že se nenaplní současná představa Evropské komise o zadávání výzkumných zakázek různým subjektům. Stejně bude muset vzniknout jakési vědecko-výzkumné centrum, a pak by o něj měla Praha rozhodně usilovat.“
Zpráva rovněž uvádí, že bezpečnostní a technologické otázky bude projednávat takzvaná bezpečnostní rada Galilea. V ní budou členské státy rozhodovat na stejném principu jako v Radě Evorpské unie. Bruselští politici se dále shodli na tom, že tento orgán bude sídlit ve Velké Británii a Francii. Vzhledem ke zvláštním nárokům a možnosti přístupu k utajovaným informacím budou muset členové této rady získat bezpečnostní prověrku s nejpřísnějším stupněm prověření.
Vedle způsobu řízení Galilea je nutné vyřešit také jeho financování. „Jen náklady na vývoj se v letech 2000 až 2013 odhadují na 6,4 miliardy eur (zhruba 164,55 miliardy korun), každoroční provoz spolkne další stovky milionů,“ řekl Evžen Tošenovský. V roce 2007 přitom zkrachoval návrh Evropské komise, který předpokládal, že půjde o projekt PPP, na němž se budou podílet soukromé a veřejné instituce. Následně úředníci Evropské komise navrhli, aby náklady na vybudování Galilea nesla Evropská unie.
Češi o Galileo usilují již delší dobu. V unijních diskuzích o umístění nových evropských agentur Praha uplatňuje argument, že nově budované instituce by měly sídlit v nových členských zemích. A v česku zatím nic není. Abychom si zvýšili šance, vstoupila Česká republika v roce 2008 do Evropské kosmické agentury.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).