Menu Zavřít

Edita Muchová: Výběr daní vyhrožováním

21. 12. 2012
Autor: profimedia.cz

Slovensku se hroutí plány, jak naplnit státní kasu. Už teď mu padají předpokládaná čísla výběru daní, odvodů i poplatků, které měl získat z konsolidačních opatření. Nešlo přitom o malé kroky. Kabinet Roberta Fica se po letech slibů odhodlal zrušit rovnou devatenáctiprocetní daň a dostat tak daňové zatížení na Slovensku na nejvyšší příčku mezi zeměmi visegrádské čtyřky, několikanásobně zvýšit základ na placení některých sociálních odvodů či zrušit zvýhodnění dohodářů.

Stupňující napětí zasáhlo ve vládě všechny, největší vrásky na čele však způsobuje ministrovi financí Petru Kažimírovi. Ten stihl už před pár dny při schvalování rozpočtu na příští tok roztavit finanční rezervu v objemu 500 milionů eur. Tu si přitom chtěl nechat v záloze na horší časy. I navzdory tomu, že daňové predikce jeho plány na naplnění kasy rozmetaly, nepovažuje zvolená opatření za špatná.

Podnikatelé ale mluví jinak. Veřejně avizují, že budou hledat způsoby, jak se zvýšení finanční zátěže vyhnout. Státu tak nezbývá nic jiného než zkusit posílit výběr daní a odvodů výhrůžkami. Firmám i zaměstnancům vzkazuje, že jejich neplacení je trestný čin, a mává přitom rozhodnutím nejvyššího soudu. Jako by státníci zapomněli, že Slováci jsou sice národ shrbený, ale vynalézavý. Přitom i sama vláda přiznává, že odhalovat záškodníky bude těžké, protože finanční správa kvůli potížím s informačním systémem v současnosti nefunguje na plné obrátky.


Čtěte také:

BRAND24

Malé slovenské podniky kvůli změnám zákonů redukují své rozvojové plány

Hliníkárna hrozí odchodem ze Slovenska kvůli cenám energie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).