Menu Zavřít

Eastern Sugar opět žaluje Česko

25. 1. 2008
Autor: Euro.cz

České republice hrozí další mezinárodní arbitráž. Firma Eastern Sugar podala u obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu na ministerstvo zemědělství o náhradu škody způsobenou údajně nezákonným rozhodnutím a nesprávným úředním postupem ve výši 991 955 000 korun.

Konkrétně mělo dojít k poškození společnosti při přidělování cukerných kvót Státním zemědělským intervenčním fondem v červenci 2003.  Kvóta Eastern Sugar prý byla krácena mnohem více, než odpovídalo jejímu podílu na trhu. Společnost proto loni po státu požadovala výše zmíněnou miliardu korun, ministerstvo zemědělství ale v dopise z prosince 2007 zaslaném vedení firmy odmítlo sumu zaplatit.

BRAND24

Současná žaloba přitom není prvním sporem koncernu se státem. Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, už v roce 2007 vysoudil v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (asi 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót. Společnost už před koncem roku 2006 oznámila, že chystá v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavření všech pěti závodů ve střední Evropě, tří v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. Vzdala se cukerné kvóty, za což z Bruselu získala finanční kompenzace, za českou kvótu více než dvě miliardy korun. Necelou třetinu z nich vyplatila českým zemědělcům.

Česko přišlo po odchodu cukrovarnické skupiny Eastern Sugar o povolenky na produkci více než 100 000 tun řepy. Loni tak tuzemská produkce klesla o čtvrtinu na přibližně 340 000 tun z dřívějších 450 000 tun. Česká republika, která byla dosud tradičním výrobcem a exportérem cukru, jej nyní musí více dovážet. Zatímco loni vyvezlo Česko v prvním pololetí 60 000 tun, což je třetina objemu ve stejném období roku 2006, dovoz vzrostl o polovinu na necelých 40 000 tun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).