Menu Zavřít

E.ON vyčlení divizi na uhlí a plyn, zaměří se na zelenou energii

8. 6. 2016
Autor: čtk

Akcionáři největší německé energetické společnosti E.ON dnes schválili plán vyčlenění divize konvenčních elektráren Uniper do samostatné firmy. Generální ředitel Johannes Teyssen doufá, že díky tomu E.ON získá nové investory. E.ON se podobně jako jiné energetické podniky v Německu potýká s negativními dopady rozhodnutí tamní vlády opustit jadernou energii.

Firmu ale trápí i nízké ceny energií a rozvoj obnovitelných zdrojů, které vytlačují konvenční elektrárny. K tomu se přidává ještě slabá poptávka a nízké marže na maloobchodním trhu energií. Za celý loňský rok firma utrpěla rekordní ztrátu sedm miliard eur.

S plánem vyčlenit divizi Uniper ze skupiny E.ON vyslovilo souhlas 99,68 procenta akcionářů. Ke schválení záměru bylo potřeba 75 procent hlasů, informovala agentura Reuters.

BRAND24

E.ON se po vyčlenění divize bude zaměřovat hlavně na podnikání v oblasti zelené energie. Uniper bude vlastnit elektrárny na uhlí a plyn, které teď nemají dobré vyhlídky. Teyssen očekává, že tento krok přiláká nové investory. Součástí Uniperu bude i divize obchodování s energiemi, E.ON by měl podle dřívějších zpráv nadále vlastnit distribuční sítě a služby.

E.ON působí od roku 1998 také na českém trhu. Dodává elektřinu zhruba 1,2 milionu zákazníků, zemním plynem pak zásobuje více než 220 tisíc zákazníků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).