Menu Zavřít

E.ON ve spolupráci se Siemensem a letištěm v Brně zprovoznil veřejnou dobíjecí stanici

26. 10. 2011
Autor: profit

Společnost E.ON včera otevřela další veřejnou dobíjecí stanici, tentokrát v areálu brněnského letiště. Dodavatelem technologie je společnost Siemens a jejím provozovatelem je E.ON. Stanice pro dobíjení elektroautomobilů a skútrů přitom aktuálně nabízí „tankování“ zdarma.

Foto: E.ON

Nejsme sice primárně investorem  dobíjecích stanic, nicméně spolupráce s dalšími subjekty na jejich zprovoznění je logickým vyústěním aktivit E.ONu v oblasti úspor energie a využití alternativních zdrojů, které jsou součástí dlouhodobé strategie společnosti,“ potvrzuje tiskový mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha. Historicky první dobíjecí stanice je v provozu již rok v prostorách krytého parkoviště nákupního centra Galerie Vaňkovka Brno a druhá v sídle společnosti Mercedes-Benz v Praze - Chodově.

Spolupráce s LETIŠTĚM BRNO a.s. tímto však nekončí, je rozšířena o zapůjčení dvou elektroskútrů E.ON e-max. Skútry budou zaměstnanci letiště testovat a provozovat ve svém areálu po celý jeden rok. Společnost Siemens od společnosti E.ON dostává k testování unikátní elektromobil smart fortwo ed (electric drive). Jedná se také o zapůjčení k testování na dobu jednoho roku.

Společnost Siemens je dodavatelem elektromobilních technologií a výrobcem nabíjecích stanic. Své první dvě stanice zprovoznil již v červnu tohoto roku v pražských Stodůlkách. „Naše nabíjecí stanice standardního dobíjení jsou kompatibilní se všemi typy současných elektromobilů světových automobilových výrobců,“ říká Vladimír Říha, ředitel divize Energy společnosti Siemens, a dodává: „Nabíjení elektromobilu se podobá napájení mobilních telefonů. Elektromobil lze zcela nabít nebo jen částečně dobít dle potřeby a časových možností zákazníka. Sloupky nabíjecích stanic mohou být umístěny na veřejných prostranstvích, u většiny parkovacích stání před obchodními a společenskými centry, restauracemi a podobně. Než si nakoupíte nebo povečeříte, vaše auto se dobije.

BRAND24

Všechny tři společnosti spojuje jedno, a to zájem o problematiku životního prostředí a hledání způsobů jak přispívat k jeho ochraně. Podpora ekologické dopravy je společným krokem, kterým chtějí upozornit na její možnosti.

Elektromobilita je součástí rozsáhlého konceptu budoucnosti, kterému odborníci dali název Smart Grids neboli chytré či inteligentní sítě. Spojující myšlenkou tohoto konceptu je rozšíření a zvýšení spolehlivosti dosavadního řetězce výroby, distribuce a spotřeby energie. Domácnosti a další koncoví uživatelé energie vstoupí aktivně do obchodního modelu a elektrickou energie budou nejen spotřebovávat, ale také ukládat a vracet zpět do sítě. Tím přispějí ke stabilitě přenosové soustavy, do níž bude proudit stále větší procento z obnovitelných, a tudíž nestálých zdrojů energie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).