Menu Zavřít

E-obchody počesku

4. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Glosy postaršího technokrata

CONTENT24

Exploze internetových obchodů vybuchla i v Česku. Přesné číslo nikdo nezná, ale budou jich jistě desítky, ne-li stovky… To je jistě jev nesmírně pozitivní, ale zkušenosti zákazníků nejsou právě nejlepší. Situace připomíná záplavu cestovních kanceláří typu „teta/strejda doma“ před pár lety. Elektroničtí „obchodníci nové generace“ operují z mobilů v autě, na skladě pochopitelně nemají téměř nic. Příčinou je nedostatek kapitálu, malé objemy objednávek, a tudíž vysoké ceny.
Rozptyl v cenách je někdy řádově v desítkách procent. Zákazník je uspokojen jen shodou šťastných náhod. Co je mu platné, že jej chrání Občanský zákoník a reklamační řád! Peripetie spojené s dosažením práva odradí každého a příště si nákup na internetu dvakrát rozmyslí. Obchodní inspekce zatím nemá lidi a zkušenosti, a tak zasahuje spíše na vietnamských tržištích. I seriozní a velké obchody se potýkají s problémy. Uvedu zkušenost své ženy, jež se pokusila koupit sedačku Fatboy (kouzelná to věc, můžete se povalovat na jakémkoli tvaru). Pro nákup si vybrala Internet Mall chlubící se miliardovými obraty. První pokus zakoupit sedačku šedé barvy skončil tím, že jí prodavači po potvrzení objednávky objednali. A nutili modrou. Naštěstí si pro ni jela, takže odpadly trable s vracením. Na druhý pokus ji nejen e-mailový automat, ale i přímo prodavač ujistil, že kýžená šedá je k odběru. Po příjezdu v obchodě sedačka nebyla. Urgence skončily tím, že ženě bylo řečeno: „Dodávku nelze do Vánoc stihnout“. Ani slova omluvy, ani známka pokusu něco ve prospěch zákazníka řešit. Naštěstí v Chrudimi v kamenném obchodě byli vstřícnější - a moje dcera se může povalovat na dárku od Ježíška. Vím, tohle není chyba elektronického obchodu, ale lidí. Bohužel, v době téměř nulové nezaměstnanosti chápu, že majitelé Internet Mallu mají mizivé možnosti takovéto jednání postihnout. Na místo vyhozeného „pracovníka“ nastoupí nový s podobným chováním.
Růst ekonomiky má své zákonitosti a zpomalení. A recese se blíží nejen proto, že autoprůmysl u nás pomalu vyčerpává své možnosti. Takže „lidi“ se snad znovu objeví, ale ta nepoučitelná kategorie asi hlavně na úřadech práce.
Pevně věřím, že u nás postupně dojde ke konsolidaci a rychlé smrti „jednomužných“ internetových obchodů. Pak se na ty zbylé budeme moci spolehnout jako na Amazon. Do té doby naštěstí na rozdíl od podobných cestovek nezůstaneme uvězněni bez peněz na letišti. Tak se nenechte odradit, kupujte dál. Pište komentáře o svých zkušenostech. Internet má na rozdíl od soudů a inspekce úžasnou akcelerační schopnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).